Luottamushenkilöt

Yksi ääni kaikilla

Monica Valjakka

Monica Valjakka arvostaa seurakunnan luottamushenkilötoiminnassa samanarvoisuutta päätöksenteossa. Kaikilla on yhtäläinen äänioikeus. Päätökset syntyvät demokraattisesti.

Yksikin ääni voi ratkaista päätöksenteon kiperissä kysymyksissä, kertoo kirkkoneuvoston ja -valtuuston jäsen Monica Valjakka, 29. Valjakka valittiin seurakunnan luottamushenkilöksi aikoinaan, kun hän oli juuri muutamaa päivää aiemmin täyttänyt kahdeksantoista vuotta.

Kirkkoneuvoston ja -valtuuston kokouksissa kaikilla luottamushenkilöillä on yksi ääni. Päätökset syntyvät demokraattisesti, enemmistöpäätöksinä. Valtaosa päätöksistä tehdään kuitenkin käytyjen keskustelujen pohjalta.

– Välillä käydään kipakoitakin keskusteluja. On hyvä, että on erilaista osaamista ja erilaisia näkemyksiä. Oma tietämykseni esimerkiksi talouteen liittyvissä asioissa on kasvanut. Alussa tuli paljon uusia käsitteitä. Niiden avaamisessa on auttanut muun muassa seurakunnan talousjohtajan kyky kertoa asioista selväsanaisesti ja kannustavasti, kertoo Monica Valjakka.

– Joskus matka aloitteesta päätöksentekoon on hyvinkin nopea ja sujuva. Joskus päätöksenteko on hidasta ja voi viedä aikaa useita kuukausia. Tietyt asiat joutuvat käymään läpi useita vaiheita ja byrokratian rattaita, ennen kuin lopullinen päätös asialle saadaan vahvistettua.

Lapsi- ja nuorisotyö lähellä sydäntä

– Innostukseni seurakunnan toimintaa kohtaan syttyi rippikoululeirillä. Menin mukaan isoseksi ja ryhdyin vetämään lasten kerhoja. Pääsin käytännössä näkemään, millaista työtä seurakunnassa tehdään.

Seurakunnan nuorten leiriltä hän löysi yhteisön, johon kuuluminen tuntui heti omalta.

– Nuorten leirillä kaikki tukivat toisiaan. Ihmiset tulivat erilaisista taustoista, mutta kaikki olivat yhtä lailla arvostettuja. Siellä tuli tunne, että on hyväksytty sellaisena kuin on.

Hän on käynyt kertomassa seurakunnan päätöksenteosta nykyisessä seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmässä: millaisista asioista luottamushenkilöt tekevät päätöksiä, missä foorumissa päätöksiä tehdään ja miten päätökset syntyvät.
Rippikoululeirien maksuttomuus on yksi tärkeimpiä asioita, joita hän on halunnut alusta asti ajaa päätöksenteossa säilyttäen sen myös tuleville sukupolville.

Valjakka työskentelee vuorotyössä ravintola-alalla. Työnantaja on suhtautunut kannustavasti luottamustyöhön laatimalla työvuorolistat siten, että kokouksiin pääsee helposti.

– Luottamushenkilöillä on tosi iso merkitys seurakunnan toimintaan. Myös varajäsenillä on merkitystä. Jos joku ajattelee, että seurakuntavaaleissa ei kannata äänestää, niin siihen totean, että kyllä kannattaa äänestää, hymyilee Valjakka.

Teksti ja kuva: Sofia Flygare