Nuoret

”Yhdessä tästä selvitään!”

Mikkelin seudulla opiskelevat Janna Rahikainen (18), Sara Parkkonen (15), Eero Koikkalainen (15) ja Pihla Sormunen (15) ovat kohdanneet rohkeasti koronapandemian ja sen aiheuttamien rajoitustoimien tuomat haasteet.

Vaikka koulunkäynti korona-aikana onkin tuntunut paikoitellen pitkäveteiseltä, Pihla mainitsee suhtautuneensa siihen kaikesta huolimatta myönteisellä asenteella. Ilon aiheitakin poikkeuksellisesta ajasta on löytynyt. Nuoret ovat havainneet etäopiskelun tuovan uusia mahdollisuuksia koulunkäyntiin, kuten vaikkapa liikunnan ja äidinkielen tuntien yhdistämisen kuuntelemalla äänikirjaa lenkillä. Perheen kanssa on vietetty enemmän aikaa ja sen myötä lähennytty. Nuoret kertovat myös oman ajan merkityksestä: sekä Janna että Pihla mainitsevat ottaneensa enemmän aikaa itselleen.

Yksinäisyys lisääntynyt opinnoissa ja vapaa-ajalla

Usein omaa aikaa on kuitenkin liikaa. Nuoret ovatkin samaa mieltä siitä, että yksinäisyys on lisääntynyt pandemian tuomien rajoitusten myötä. Etäopiskelu on hyvin itsenäistä, ja nuoret kokevat sen eri tavoin: yhdelle se on ollut yllättävän helppoa tai jopa mieleistä, kun taas toiselle se ei sovi lainkaan. Esimerkiksi koulutehtäviin liittyvissä ongelmatilanteissa avun pyytäminen voi olla haastavampaa, kun opettaja ei ole paikan päällä samassa tilassa. Opiskelu on verottanut aiempaa enemmän voimia, ja keskittyminen Meet-tunneilla on saattanut olla hankalaa.

”Koronan aikana opiskelu on tuntunut yksinäiseltä ja vaikealta”, toteaa Eero.

Koulumaailman lisäksi yksinäisyys ujuttautuu vapaa-aikaan: harrastuksia on jouduttu perumaan, eikä kavereita ole pystynyt tapaamaan yhtä vapaasti kuin ennen.

”Olen ollut yksin eikä niin sanottua verkostoitumista ole tapahtunut. Ystävien kanssa ei ole tullut nähtyä niin paljoa. Harrastuksia on peruttu tai pidetty etänä”, Sara kuvailee.

Puhuminen auttaa

Helpotusta korona-arjen tuomiin haasteisiin ja kielteisiin tunteisiin on löytynyt muun muassa urheilusta, uusien asioiden opettelusta sekä luonnossa liikkumisesta. Yksi ”selviytymiskeino” nousi nuorten kertomuksissa kuitenkin ylitse muiden: yhteydenpito toisiin ihmisiin, tapahtuipa se sitten puhelimitse, sosiaalisen median välityksellä tai ulkotapaamisten merkeissä kuten yhdessä lenkkeillen. Nuoret kehottavatkin puhumaan jonkun kanssa aina, kun jokin painaa mieltä.

Puhuminen auttaa, ja yhteistuumin tästä selvitään. Muiden tuki on tärkeää. Kuten Sara kiteyttää: ”Uskon, että kaikki välittävät toisistaan tässä tilanteessa. Ja jos niin ei ole, olisi aika korjata asia.”

Teksti: Henna Hirvonen
Kuvat: Jemina Liukkonen
Julkaistu: Polku 1/2022-lehti