Aikuiset, Lapset, Perhetyö

Solmujen selvittelyllä suhteet sujuviksi

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan perheneuvonta

Noora Lindroos työskentelee Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan perheneuvojana.

Perheasiain neuvottelukeskus palvelee yksilö-, pari- ja perheneuvotteluissa. Palvelun käyttäjillä on tarve keskustella ihmissuhteisiin liittyvistä vuorovaikutusongelmista.

Seurakuntakeskuksessa Savilahdenkadulla toimiva perheasiain neuvottelukeskus auttaa perhe- ja parisuhteisiin liittyvissä kimuranteissa kysymyksissä yli Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan rajojen. Palvelualueeseen kuuluvat myös Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa, Pieksämäki ja Puumala. Mikkelin perheasiain neuvottelukeskuksella on Itä-Suomen aluehallintoviraston myöntämä lupa perheasioiden sovitteluun.

Perheneuvoja Noora Lindroos
Perheasiain neuvottelukeskuksen puoleen käännytään usein elämän muutostilanteissa. Perheneuvoja Noora Lindroos esittelee Fischerin 19 askeleen prosessia, joka auttaa sopeutumaan rakkaussuhteen päättymiseen.

– Palvelemme ihmisiä uskonnosta tai uskontokunnasta riippumatta. Palvelu on tarkoitettu ihan jokaiselle. Yksinkin voi tulla, kertoo perheneuvoja Noora Lindroos
Perheasiain neuvottelukeskukseen hakeudutaan useimmiten purkamaan perhe- ja lähisuhteisiin liittyviä vuorovaikutusongelmia. Akuutti kriisi ei kuitenkaan ole palveluun pääsyn peruste.


– On ilahduttavaa, että on paljon nuoria pareja, jotka hakeutuvat ennaltaehkäisevästi palvelun piiriin. On halu tarttua ongelmiin ajoissa. Voi olla tunne, että ei saa ymmärrystä osakseen tai että ei tule kuulluksi.

perheneuvoja noora lindroos

Useinkaan ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että toinen ihminen saattaa kokea asiat hyvin eri tavoin.

– Ensimmäiseksi varmistan sen, että puhumme varmasti samasta asiasta.
Perheasiain neuvottelukeskuksessa asioita puidaan ammattilaisten avustuksella. Perheneuvojilla on vaitiolovelvollisuus. Toiminta on luottamuksellista.

– Kohtaamme monenlaisia ja kaikenikäisiä kävijöitä. Kävijä voi olla vaikkapa 80-vuotias, joka haluaa käydä läpi elettyä elämäänsä. Jollakin voi olla tarve keskustella omasta suhteestaan vanhempiinsa. Sisarussuhteissakin voi olla jotain, mitä halutaan selvittää. Menetykset, kuten kuolema nostavat esiin puhumisen tarpeen.
Mieltä voi piinata esimerkiksi ajatus siitä, että juuri minulle käy aina huonosti.

– Keskustellessa huomataankin, että on ollut myös paljon ihania elämänvaiheita.

Muistutukset hyvistä ajoista tuovat näkökulmaa ja luovat toivoa.

Avioerotilanteissa lapset asetetaan keskiöön.

– Selvitämme, mitä lapsille kuuluu ja miten he voivat. Pyrimme auttamaan lasten asioiden sopimisessa erotilanteissa ja sen jälkeen. Jos suhde ei toimi, tavoitteena on mahdollisimman hyvä ja turvallinen ero koko perheen kannalta.

Lasten kuvitusta aiheesta Jeesus myrskyssä.


Perheasiain neuvottelukeskus ei kuitenkaan ole viranomainen.

– Me emme päätä lasten asioista, mutta voimme olla tukena sopivien ratkaisujen etsimisessä.

– Eroon liittyy monia tunteita. Uuden elämäntavan löytäminen eron jälkeen kestää aikansa.

Yhteisenä tekijänä kävijöillä on halu selvittää mielessä myllertäviä, vaikeiksi koettuja ihmissuhteita tai vuorovaikutustilanteita.

– Palkitsevaa on, kun asiakas alkaa voida paremmin arjessaan ja ihmissuhteissaan.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Katso video perheneuvonnasta!