Kirkonmenot tutuksi

Soi kunniaksi Luojan!

Kirkkovuodessa pyhäpäivät ovat yleensä vakioisilla paikoillaan. Merkittävimmän poikkeuksen tekee luomakunnan sunnuntai. Sitä vietetään touko-lokakuun välillä minä tahansa seurakunnan valitsemana sunnuntaina.

Luomakunnan sunnuntaina kirkossa lauletaan tietenkin kesään ja luontoon sopivia virsiä. Niistä tunnetuimmat ovat Suvivirsi (571) ja Soi kunniaksi Luojan (462). Luomisen kauneudesta kertoo myös virsi 967, Nousta sain aamuun.

Pyhäpäivän Raamatun teksti alkaa väkevästi: ”Alussa Jumala loi taivaan ja maan.” Väkisinkin tästä tulevat mieleen legendaariset sanat: ”Alussa oli suo, kuokka ja Jussi.” Raamatun teksti vyöryttää lukijan silmien eteen kaiken, minkä Jumala loi: auringon, kuun ja tähdet, eläimet, kasvit, puut ja ihmisen, koko maailman, koko universumin. Oli siinä hommia kerrakseen. Mutta ei Luoja ihan kaikkea itse halunnut tehdä. Pisti Aatamin ja Eevan viljelemään ja varjelemaan paratiisia, Jussin kuokkimaan suota.

”Mitä eroa on keräkurmitsalla ja kesäkurpitsalla?”

Luomakunnan sunnuntaina ennen kaikkea kiitetään luomakunnan antimista ja iloitaan sen kauneudesta. Ihmetellään Luojan töitä. Osa tätä ihmettelyä on luonnon tunteminen. Jotkut luontokappaleiden nimet herättävät kysymyksiä. Mitä eroa on keräkurmitsalla ja kesäkurpitsalla? Saako voikukasta voita?

Entä mikä on papintappaja? Mihinkähän lahkoon se oikein kuuluu? Tähän on pakko vastata heti. Papintappaja on kovakuoriainen, joka elää havupuiden kaarnan alla. Sen toukat kaivavat käytäviä puun runkoon. Papintappajan nimi perustuu kansantarinaan, jonka mukaan ötökkä mönkii papin korvaan ja tappaa tämän.

Varsinainen taivas luonnon tuntemiseen aukeaa siitä, jos osaa latinaa. Nimittäin myös luontokappaleiden tieteelliset nimet kertovat jotain itse lajista. Esimerkiksi ristikukkaiskasveihin kuuluva lutukka on latinaksi capsella bursa-pastoris, suomeksi paimenen rahapussi. Kasvin tieteellinen nimi viittaa kasvin sydämenmuotoiseen litteään hedelmään. Se muistuttaa entisaikojen nyörillä sidottavaa rahapussia.

Ilmastonmuutos on tietysti teema, jota ei voi ohittaa luomakunnan sunnuntaina. Eikä liene pahitteeksi, että fundeerataan myös vähän rauhan asiaa. Sodan seuraukset voivat olla ihmisen ja koko luomakunnan tulevaisuuden kannalta katastrofaaliset. Siksi luomakunnan sunnuntaina kannattaa rukoilla myös rauhan puolesta.

Teksti: Kari Rossi

Kuvat: Pixabay

Alkavana kesäkautena luomakunnan sunnuntaita vietetään Mikkelin tuomiokirkossa 3.7. klo 10.00, Haukivuoren kirkossa 7.8. klo 17.00 ja Pitäjänkirkossa 2.10. klo 13.00.
Suomenniemellä pidetään 7.8. klo 16.00 luomakunta-aiheinen metsäkirkko Luotolahden metsästysmajalla.

Kesäkurpitsa on satoisa ja kiitollinen kasvatettava. Keräkurmitsa on tunturimaastoissa viihtyvä pieni lintu.