Kulttuuri

Rembrandt, Saara ja Hanna

Piirros Rembrandt Van Rijniltä vuodelta 1651. ”Tobitin sokeus”.

Vanhan testamentin apokryfikirjojen maailmaan on Mikkelissä tutustuttu viime syksyn aikana monessa kiinnostavassa tilaisuudessa. Matkan varrella itselleni on ollut opiksi, että lähes unholaan painuneilla Vanhan testamentin apokryfeillä on suuri vaikutushistoria. Esimerkiksi länsimainen kirjallisuus ja taide vilisevät viittauksia apokryfeihin. Raamatun tutkijalle ne ovat myös välttämättömiä tutustua.

Alankomaalainen taidemaalari Rembrandt Van Rijn 1634-1642 maalasi paljon Tobitin kirjaan liittyviä kohtauksia. On yllättävää, että juuri Tobitin kirjaan liittyviä maalauksia ja luonnoksia on kymmeniä. Rembrandt kuvaa maalauksissa koskettavalla tavalla päähenkilöiden vanhuutta ja Tobitin sokeutta, mutta myös enkeliaiheiset maalaukset ja piirrokset ovat yleisiä. Tobitin kirjassa kohtaamme ”suojelusenkeli” Rafaelin, joka on Tobitin pojan Tobiaan matkakumppani ja neuvonantaja.

Tobitin kirjan naisista Saarasta ja Hannasta mikkeliläinen Ella Kähärä on tehnyt erinomaisen monologikäsikirjoituksen, jonka pastori Minna Ruuttunen tulee esittämään Mikkelin tuomiokirkon kryptassa toivottavasti kevään mittaan, kunhan vain korona antaisi myöten. Kannattaa ehdottomasti seurata kirkollisia ilmoituksia Vanhan testamentin apokryfeistä.

Mikko Miettinen
aluekappalainen