Papin päästä

Rakkaudesta

Koulun aamuhartaus vuodelta 1991

Kesää jo odotellessa ajatukset viipyvät jälleen rakkaudessa. Kukoistukseensa puhkeava luonto muistuttaa Jumalan ylitsevuotavasta rakkaudesta. Kaksi nuorta kulkee tiellä käsikädessä huomaamatta ketään toista. Maailmassa ovat vain he kaksi. Se on ensirakkautta.

Kaverukset istuvat torilla. He katselevat ohikulkevia vanhoja ja nuoria. Aika kuluu. Ei tarvitse turhia selitellä. On mukava istua yhdessä.

Kirkon sakaristossa seisoo kaksi jännittynyttä, parhaimpiinsa pukeutunutta nuorta aikuista. He odottavat häämarssia ja papin aamenta. He tietävät löytäneensä elämänkumppanin, jonka kanssa uskaltaa jakaa koko elämänsä. Yhteistä elämää varten he tahtovat Jumalan siunauksen ja rakkauden. Ilman sitä he kokevat rakentavansa talonsa hiekalle.

Nuori mies etsiytyy hengelliseen kesätapahtumaan, Hän kaipaa elämäänsä jotain. Jumalaako? Evankeliumin sana kiinnostaa. Kotiin palaa muuttunut mies. Sydän täynnä yliluonnollista iloa ja rakkautta. Hän on löytänyt Jumalan.

Tuntuu hyvältä olla rakastettu. Jonkun elämässä tärkein ihminen maailmassa.
Rakkaudesta on sanottu, että se on tunne, joka on opittava. Sitä on usein turha määritellä sivistyneesti. Raamatun mukaan rakkaus on ainoa asia, joka kestää iankaikkisuudessa. Jumalan on rakkaus, sen lähde ja täyttymys. Rakkautta on koettu kuvailla kolmella sanalla: eros, filia ja agape.

Ihminen on luotu rakastamaan toista ihmistä. Miehen ja naisen rakkaus on täydellistä, kun nämä kolme ”rakkautta” ovat läsnä ja täydentävät toisiaan. Liian usein rakkaus vaatii, antamatta riittävästi tilaa toiselle. Rakkauteen liittyy aina vastuu toisesta, eikä se pakota. Kirkkoisä Augustinus sanoi: rakasta ja tee mitä haluat. Rakkaus ei tee pahaa.

Jumalan tehtävä on synnyttää ja suojella rakkautta itsekkyydeltä. Olemuksensa mukaan hän on kanssasi seurustelussasi tai ystävien keskellä. Jumala iloitsee, kun olet onnellinen. Suurimman rakkauden keskellä syntyy usko Kristukseen. Usko ei pakota sinua muottiin, mutta antaa luottamuksen ja turvallisuuden. Hän tietää meidän sitä eniten tarvitsevan.

Vieläkö puhuisin samoin?

Markku Liukkonen
Haukivuoren aluekappalainen