Hengellinen elämä

Raamatun sanoma voiman ja viisauden lähteenä

Miten kohdata syyllisyys? Mikä on elämän tarkoitus? Päättyykö elämä kuolemaan? Aluekappalainen Pirjo Palm kertoo, että vuosikymmenestä toiseen nämä kolme kysymystä ovat tulleet esiin ihmisiä kuunnellessa.

Työssäni minulle on ollut tärkeintä evankeliumi Jeesuksesta. Se on työni pohja, sanoo Ristiinan aluekappalainen Pirjo Palm.

Palmin työura on ollut hyvin monipuolinen tarjoten kokonaisnäkemyksen ihmiselämään. Elämän varrella hän on opiskellut useisiin eri ammatteihin ja toiminut niissä.

– Ihminen on kokonaisuus, mutta sairaanhoitajana keskityin enemmän fyysiseen puoleen, diakoniatyössä painottuivat psyykkiset, sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat. Pappina olen saanut keskittyä hengellisiin kysymyksiin.

Palm on omakohtaisesti kokenut tärkeiksi kolme peruskysymystä: ihmisiin sisäänrakennetun syyllisyydentunnon, elämän tarkoituksen ja kuoleman arvoituksen ratkaisemisen.
– Vastaukset näihin kaikkiin kysymyksiin löytyvät evankeliumista, Raamatusta.

Palm toteaa, että luomisessa annettu omatunto toimii ohjurinamme ja ihmiset kamppailevat syyllisyyden kanssa. Suotta, sillä ratkaisu on olemassa.

– Ihmiset kokevat tarvetta tulla hyväksytyksi, monilla on paineita olla jotakin muuta kuin mitä he ovat. Siitä seuraa epämääräistä ahdistusta ja syyllisyyttä. Ajatellaan, että pitäisi olla armollisempi itselleen, mutta se ei auta. Armon on tultava itsensä ulkopuolelta. Synnit on jo tuomittu ristillä. Vapahtaja pystyy vapauttamaan ja hänen luokseen saa rukouksessa tulla sellaisena kuin on.

– Evankeliumista löytyy vastaus siihenkin, mikä on elämän tarkoitus: rakkaus. Jeesus antoi esikuvan oikeasta rakkaudesta, mutta siihen ei kukaan yllä. Onneksi Jeesus ei ole vain esimerkki, jota seurata. Hän on myös lahja. Kristillisen rakkauden alkuperä on siinä uskossa, joka yhdistää ihmisen Kristukseen, Palm toteaa.

Pääsiäinen tuo uuden näkökulman kuolemaan. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa seuraavat ylösnousemus ja taivaallinen ilo.

– Pitkäperjantain ydin on siinä, ettei meidän tarvitse jäädä miettimään, mitä olen tehnyt tai jättänyt tekemättä. Epäusko ihmisen sydämessä kysyy näin. Sen sijaan usko sydämessä kysyy, mitä Jeesus on tehnyt puolestani. Miten hän on kärsinyt ja kuollut, niin että saan elää lähellä Jumalaa?
Palm kertoo käyneensä kuoleman läheisyyden läpi omakohtaisesti sairastuttuaan syöpään muutama vuosi sitten.

– Evankeliumista löytyy vastaus myös kuoleman kohtaamiseen. Jeesuksen kautta pääsemme taivaan iloon ja riemuun. Uskovalla ei ole mitään hätää.

Ristiinan aluekappalaisen virka on ollut Pirjo Palmille kutsumus ja urahaaveiden täyttymys.

Ihmisten kokonaisvaltaista auttamista

Nyt sairaus on jo kaukana takana päin. Kesän kynnyksellä Palm siirtyy viettämään ansaittuja eläkevuosiaan. Papin työssä Ristiinassa hänelle tuli täyteen kymmenen vuotta tämän vuoden maaliskuussa.

Puoliso Juha Palm jäi eläkkeelle viime vuonna Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovastin virasta.
– Aikoinaan ajaessamme autolla Kouvolan ja Mikkelin väliä ajattelin Ristiinan kohdalla, että voi niitä onnellisia, jotka ovat töissä tuolla.

Perheen koti sijaitsi vuosikymmeniä Kouvolassa. Mikkelistä tuli heille kotipaikka työn myötä.

– Kun tulin Ristiinaan, tämä oli ensimmäisen vuoden ajan itsenäinen seurakunta. Seuraavan vuoden alussa toteutettiin seurakuntaliitos, jossa alueen seurakunnat muodostivat uuden Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan. Se oli melkoista muutoksen aikaa Ristiinassakin, Pirjo Palm kertoo.

Muutoksen pyörteissä eläminen on ollut Palmille arkipäivää halki pitkän työuran. Hän on työskennellyt useissa eri ammateissa. Työ alkoi sairaanhoitajan ammatissa, mihin hän valmistui 1980.

– Tein lähes kymmenen vuotta sairaanhoitajan sijaisuuksia. Samaan aikaan perheeseemme syntyi kolme lasta. Sijaisuudet sopivat hyvin siihen elämäntilanteeseeni. Asuimme tuolloin Valkealassa.

Hän kertoo, että koko ajan mielessä oli haave työskentelemisestä seurakunnassa. Perhe muutti Kouvolaan 1980-luvun lopussa. Sieltä käsin Palm suoritti diakonissan opinnot Lahdessa valmistuen 1989.

– Diakonityössä kohtasin ihmisiä, jotka olivat äärimmäisessä hädässä. Lamavuodet iskivät juuri tuolloin. Ruokakassijonoon käveli esimerkiksi yrittäjiä, jotka olivat tehneet isoja investointeja laitteisiin, mutta kaikki meni alta.

Lama vaikutti hänen omaankin työhönsä. Sinnikäs nainen opiskeli sosionomiksi. Seurasi puolentoista vuoden jakso ammattikorkeakoulun opettajana Lahdessa ennen paluuta Kouvolan sijaisuuksiin.

– Opetustyöstä saamani kokemus on auttanut muun muassa rippikoulutyössä.

– Uuden vuosituhannen alussa lähetyssihteerin työ Anjalankoskella oli osa-aikaista. Työstä vapaaksi jääneet päivät käytin teologian opiskeluun ja matkustin junalla Kouvolan ja Helsingin väliä. Junassa luin tentteihin.

Kokopäiväiseen opiskeluun siirtyminen vauhditti valmistumista teologian maisteriksi 2006.

– Nuorin kolmesta lapsestamme valmistui samaan aikaan ylioppilaaksi, joten meillä oli yhteiset juhlat.
Piispa Voitto Huotari vihki hänet papiksi vuotta myöhemmin.

Pappisvihkimyksen jälkeen Pirjo Palm työskenteli ensin Iitissä ja sen jälkeen Kouvolassa. Asuinpaikan vaihduttua Mikkeliin Palmin työura jatkui Ristiinassa. Hän kertoo olevansa kiitollinen luottamuksesta, jota seurakuntalaiset ovat osoittaneet keskusteluissa ja esimerkiksi yhteisten näyttelyjen järjestämisessä. Kiitosta hän antaa myös työtovereille ja alueneuvoston jäsenille, samoin messuryhmien jäsenille ja kaikille yhteistyötahoille. Yhdessä tekemisen Palm arvostaa korkealle.

Haave työympäristöstä Saimaan järvimaisemien keskellä toteutui.

Hän hyödyntää upeaa ympäristöä myös harrastuksissaan, joihin kuuluvat muun muassa hiihtäminen ja melominen. Kuvataideharrastuksen aloittaminen uudelleen kiinnostaa häntä myös. Toiveissa on kuorolaulun lisäksi jatkaa huilun soittamista läheisten iloksi.

– Sitäkin odotan, että eläkkeellä ollessa voisin viettää enemmän aikaa lastenlasteni kanssa.

Teksti ja kuva: Sofia Flygare

Pirjo Palmin eläkejuhla pidetään Ristiinan kirkossa su 22.5.2022. Tervetuloa kauempaakin Ristiinan kauniiseen kirkkoon!