Timi Hagert – taivaallinen taksikuski
Timi Hagert – taivaallinen taksikuski
Timi Hagert haaveili jo pikkupoikana olevansa "isona" taksinkuljettaja.

Timi Hagert – taivaallinen taksikuski

Timi Hagert pyöritti metallialan yritystä, mutta voimat loppuivat. Hyvä ystävä pyysi taksinkuljettajaksi ja sillä tiellä ollaan. Liekö johdatusta?

Pikkupoikana Timi Hagert pääsi taksin kyytiin. Auto oli punainen Chevrolet Bel Air. 60-luvun amerikanraudassa oli muhkea kolmen istuttava etupenkki. Siinä pikku-Timi istui kuljettajan ja isän välissä. Chevrolet eli ”Letukka” oli melkoinen ilmestys. Sen etupenkillä istuvaan poikaan auton kojelauta, mittarit, vivut ja nappulat tekivät unohtumattoman vaikutuksen. Timi katseli kaikkea silmät pyöreinä – kuljettajaa suuresti ihaillen. Matkan päätteeksi kuljettaja kysyi: ”Timi, mikä sinusta tulee isona?” Tähän poika vastasi empimättä: ”Minä rupean ajamaan taksia!”

Haaveista totta – vastoinkäymisten kautta

Ennen kuin pikku-Timin haaveista tuli totta, aikaa kului monta vuosikymmentä. Käytyään kansakoulun ja yläasteen Hagert meni ammattikouluun. Vastavalmistunut levyseppähitsaaja sai töitä kotikylältä Sotkan sahalta. Siellä vierähti noin kymmenen vuotta. Seuraava työpaikka oli El-Rod Opa. Metallimies oli kutsumusammatissaan, mutta halusi kokeilla siipiään myös yrittäjänä. Niinpä Hagert perusti oman metallialan yrityksen ja pyöritti sitä kymmenisen vuotta. Sitten tuli raju elämänmuutos. Kaikki meni uusiksi. Voimat loppuivat ja koitti yli puolen vuoden sairausloma.

”Jos sulla on leipäpala ja kaverilla ei, puolet on hänen.”

Kriisi koetteli, mutta sisäinen yrittäjä ei antanut periksi. Sairausloman aikana Hagert opiskeli kiinteistövälittäjän tutkinnon. Siltä alalta ei kuitenkaan töitä löytynyt. Pelastavaksi enkeliksi ilmaantui hyvä ystävä, joka pyysi Hagertia taksinkuljettajaksi. Siitä lähtien Hagert on istunut ratin ja penkin välissä. Kymmenkunta vuotta meni muiden palveluksessa. Nyt itsenäisenä taksiyrittäjänä aikaa on vierähtänyt vajaat pari vuotta. Viime talvena Hagert täytti 60 ja näyttää olevan hyvässä vedossa. Ilmiselvästi mies nauttii työstään.

Kuljettajalla on aikaa kuunnella

Timi Hagertin kyydissä on ollut monenlaista matkaajaa. Hagertin mielestä parasta taksin kuljettajan työssä on tyytyväinen asiakas, joka soittaa yhä uudestaan ja pyytää kuskiksi. Sellaisia asiakkaita on riittänyt ja se palkitsee. Usein Hagert toimii kuljettajana asiakkaan sairaalamatkalla toiselle paikkakunnalle. Niissähän matka saattaa kestää useita tunteja. Silloin kuljettajalla on aikaa kuunnella. Valitettavan usein aika silti loppuu kesken. Asiakkaalla on asiaa!

Kaikkien kanssa Hagert on mielestään tullut hyvin toimeen. Joskus on ollut haastavia tilanteita, mutta nekin elämää nähnyt kuski on onnistunut klaaraamaan. Rauhallinen puhe ja kuulolla olo ovat auttaneet. ”Mun täytyy ylpeänä sanoa, että mä olen aina selvinnyt tilanteesta kuin tilanteesta puhumalla”, toteaa Hagert.

Kuski ja juttukaveri - joskus jopa sielunhoitaja

Kerran yömyöhään Hagertin kyytiin tuli päihtynyt mies, joka baarista tultuaan oli taksitolpalla odottanut, että saa nousta nimenomaan Hagertin taksiin. Hän varmisti, että kyseessä on juuri se ”uskovainen Taksi-Timi”, josta oli kuullut juttuja. Heti kyytiin päästyään mies alkoi avautua. Kertoi elämästään kaiken, itki ja nauroi yhtä aikaa. Matkaa oli noin 30 kilometriä. Koko ajan Hagert oli läsnä ja kuunteli. Hän huomasi, että takapenkillä istuvalla oli tosi paha olo. Niinpä hän kysyi, lähtisikö mies mukaan hengelliseen tilaisuuteen. Seuraavana päivänä he menivät yhdessä kuuntelemaan sanan julistusta. Saamastaan avusta ja tuesta kyseinen asiakas on monet kerrat kiittänyt Hagertia.

”Matka loppuu usein kesken: Asiakkaalla on asiaa!”

Ikimuistoisin hetki Timi Hagertin taksinkuljettajan uralla tapahtui vajaat 10 vuotta sitten, kun hän sai kyytiinsä tutunoloisen vanhan miehen. Kyseessä oli sama taksikuski, jonka punaisen Chevroletin kyydissä Hagert oli ollut pikkupoikana. Nyt osat olivat vaihtuneet. Vanha taksimies otti puheeksi ammatinvalintakeskustelun, jota oli käyty Chevroletin etupenkillä vuosikymmeniä sitten. Sen muisteleminen lämmitti ja liikutti kumpaakin.

Timi Hagert

Timi Hagert nauttii työstään taksinkuljettajana.

Romanimies uskoo Jumalaan ja rakastaa lähimmäistä

Timi Hagert on mukana Vapaakirkon toiminnassa ja kuuluu Mikkelin Vapaaseurakunnan vanhimmistoon. Hänelle usko Jumalaan merkitsee kaikkea, se on koko elämä.

Hagertille hengellisyys tuli tutuksi jo lapsuuden kodissa. Pienessä mökissä vaatimattomissa oloissa kasvanut romanipoika oppi iltarukouksen, vanhempien kunnioituksen ja lähimmäisen rakkauden.

Kodin kristillinen kasvatus on myös aiempien sukupolvien perintöä. Nimittäin Hagertin isän äidin isä oli Antti Palm, joka aikanaan toimi Suomen ensimmäisenä romanisaarnaajana.

”Kotona mulle opetettiin, että jos sulla on leipäpala ja kaverilla ei ole, siitä leivästä puolet on hänen”.

Näin muistelee Hagert saamaansa kotikasvatusta. Hagertin vanhemmat iskostivat poikansa päähän, että jos joku tarvitsee apua, auta ihmeessä - ota huomioon sairas ja vähävarainen. Heikompaa pitää puolustaa. Jos on tehnyt väärin, pitää pyytää anteeksi.

Perheyritys on paras

  • Timi Hagert on Taxina-taksikuljetusyrityksen toimitusjohtaja ja omistaja.
  • Muita työntekijöitä ovat aviopuoliso Helena Florin ja poika Henri Hagert.
  • Yrityksessä on myös kaksi perheen ulkopuolista työntekijää.
  • Suurin osa yrityksen ajoista muodostuu koulukuljetuksista ja SOTE-kyydeistä.
  • Yrityksessä on viisi autoa, jotka ovat ahkerassa käytössä.