Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 5/2021: Joululaulut soivat lapsille

Kauneimmat Joululaulut kajahtavat tänä jouluna jo 49. kerran. Suomen suurimmasta vuosittaisesta musiikkitapahtumasta on muodostunut perinne, joka kerää vuosittain noin miljoona suomalaista. Mikkelissä tilaisuudet ovat poikkeuksetta olleet täynnä. On hienoa, että jälleen pääsemme yhdessä laulamaan ja auttamaan samalla keräyksien kautta hädänalaisia.

Tuomiokirkkoseurakunta laulattaa kymmenissä tilaisuuksissa ensimmäisestä adventista loppiaiseen. Kuten ennenkin, odotamme lähes 2000 ihmistä kerralla Pitäjänkirkkoon, jossa järjestetään kahtena päivänä kaksi tilaisuutta. Sunnuntaina 5.12. kajahtaa Kauneimpien vihko kannesta kanteen. Keskiviikkona 8.12. soittaa Mikkelin kaupunginorkesteri mm. Sibeliusta ja säestää kirkkokansaa tutuimmissa joululauluissa. Päivähän on myös Jean Sibeliuksen syntymäpäivä.

Englantilaisia Christmas Carolseja voi kokoontua laulamaan tuomiokirkkoon 5.12. Koko Kauneimpien Joululaulujen tilaisuuslista on sivulla 7. Poimi sieltä itsellesi sopivat. Osassa esilaulajina on kuoroja ja muita muusikoita.

Jouluun kuuluu antamisen ilo – niin myös Kauneimpiin Joululauluihin. Suomen Lähetysseuran kautta kerätään lahjoituksia kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten puolustamiseksi. Työtä tehdään uskontoon, kieleen tai etnisyyteen katsomatta, jotta jokaisella lapsella olisi toivoa ja oikeus parempaan tulevaisuuteen.

Koronapandemia vaikeuttaa pääsyä terveyspalveluihin ja kouluihin, joten liian moni lapsi jää ilman hoitoa, ravintoa, koulutusta ja turvaa. Maailman lasten oikeudet eivät toteudu edes jouluna.

Yli 600 miljoonaa lasta maailmassa ei osaa lukea eikä kirjoittaa, vaikka olisikin käynyt koulua. Esimerkiksi Senegalissa opetus tapahtuu ranskaksi ja vain 45 % senegalilaisista osaa lukea. Lähetysseura kouluttaa opettajia, jotta jokaisella olisi mahdollisuus oppia omalla kielellä.

Kauneimmat Joululaulut on paitsi joulun ajan musiikkitapahtuma, myös hyväntekeväisyyskampanja. Seurakunta kerää tilaisuudessa kolehdin Suomen Lähetysseuran ulkomaantyöhön.

Viime vuosina koko kampanjan keräystulos on ollut noin miljoona euroa. Keräyksen tuotolla saadaan aikaan positiivista, pysyvää muutosta.

Veikko Hiiri
päätoimittaja

veikko hiiri