Vapaaehtoiseksi musiikkityöhön?
Vapaaehtoiseksi musiikkityöhön?
Vapaaehtoista

Vapaaehtoiseksi musiikkityöhön?

Soitto ja laulu ovat läsnä seurakunnan tilaisuuksissa lähestulkoon aina. Vaikea kuvitellakaan messua tai kirkollista toimitusta ilman niitä.

Musiikin korostuminen jumalanpalveluselämässä ei nouse viihdearvosta, vaikka toki se voi joskus viihdyttääkin. Se ei myöskään ole nykypäivän toimijoiden keksimää, vaan on perintöä Lutherin ja muidenkin luterilaiseen kulttuuriin vaikuttaneiden ymmärryksestä musiikkiin Jumalan luomistekona ja suorastaan uskon kielenä. Pelimannin arki ei aina tunnu niin ylevältä kuin edellinen lause maalasi, mutta samasta lähteestä ammennamme me nykyisetkin urkupenkin kuluttajat.

Mukaan rohkeasti

Musiikki on lahjaa, se puhuu kaikkia kieliä, eikä sen tekeminen seurakunnassa ole vain palkattujen etuoikeus. Syksyn alkaessa kutsumme taas niin uusia kuin entisiä harrastajia mukaan. Jokaisen kuulijankin läsnäolo on tärkeää ja antaa muusikolle merkityksellisyyttä työhön, mutta kaikenikäisiä seurakuntalaisia tarvitaan myös tekijöiksi. Voisiko sinun paikkasi olla seurakunnan musiikkityössä?

Korona-aika on pahasti jarruttanut kaikkea, mutta elämme toivossa, josko alkavasta syksystä tulee taas parempi ja ryhmät voivat kokoontua? Kanttorit naputtelevat jo äänirautojansa ja testaavat, ovatko ne vielä vireessä!

Kuorot

Kuorot toimivat seurakuntamme eri alueilla. Kivijalkana on perinteisesti kirkkokuoro, mutta sillä voi toki olla muukin nimi. Sen ohella on kokoonpanoja eri-ikäisille, lapsikuoroista veteraaneihin. Ryhmät voivat muotoutua myös musiikin vaikeusasteen tai tyylin mukaan. Ne voivat olla pieniä lauluyhtyeitä tai isompia sekakuoroja. Myös kokoontumistiheys vaihtelee, sillä viikottaisen ja koko kauden kestävän harjoittelun vaihtoehdoiksi on tarjolla myös projekteja, joiden kesto on ennalta rajattu. Silloin voi sitoutuminenkin olla monelle helpompaa. Vain taivas tai kanttorin kekseliäisyys on mahdollisuuksien rajana.

Jokainen kanttori ilahtuu yhteydenotoista, joten voit mielihyvin toimia hieman epäsuomalaisesti ja tarjota itseäsi tai ideaasi yhteiseksi hyväksi. Yhteystiedot ja alueet löytyvät kotisivuilta ja poikkeusolojen ajantasaiset tiedot selviävät kysymällä. Huomaathan, ettei oma asuinalueesi mitenkään rajaa sitä, missä voit osallistua. Ole siis vapaa menemään juuri sinne, mikä omalta tuntuu.

Yhtyeet

Vuosi sitten kerroin tässä aviisissa hankkeesta perustaa harrastajayhtye. Se ei kerrasta ottanut tulta, mutta koetetaan uudestaan. Olet juuri etsitty henkilö, jos läpi nuoruutesi olet soittanut viulua tai muuta orkesterisoitinta, ja nyt aikuisena, mahdollisesti tauon jälkeen, tuntuisi kivalta palata harrastuksen pariin mukavassa porukassa. Älä epäröi kysyä lisää allekirjoittaneelta, jos yhtään mietityttää.

Jouni Vaaja, kanttori