Polkupyörän säännöillä, mutta mielenkiintoisemmin
Polkupyörän säännöillä, mutta mielenkiintoisemmin
Kohtaamispaikka

Polkupyörän säännöillä, mutta mielenkiintoisemmin

Mikkeliläinen Heikki Brotkin on pyöräillyt enemmän kuin autoillut viimeisen viiden-kuuden vuoden aikana. Hänen nykyinen menopelinsä velomobiili ei kuitenkaan ole kaikkein tavanomaisimmasta päästä.

– Velomobiili on nojapyörä, jossa on hiilikuitukori päällä. Ihan polkupyörän säännöillä mennään: vaikka velomobiililla on jonkin verran leveyttä, sitä saa ajaa liikenteessä ihan niin kuin polkupyörää, Brotkin kertoo.

Mukaan myös tavarat

Perinteisellä polkupyörällä Brotkin on tottunut liikkumaan paljon: useamman sadan kilometrin mittaiset matkat ovat käyneet tutuiksi. Ennen velomobiilin hankkimista hän pohti, voisiko pyöräilyä toteuttaa jollakin helpommalla tavalla – tavaraa on usein esimerkiksi lomamatkalla mukana paljon, joten jokin toisenlainen kulkupeli voisi tulla kyseeseen.

Näin ollen Brotkin päätyi tilaamaan velomobiilin suomalaisen jälleenmyyjän kautta Hollannista viime syksynä.

Voisi sopia talviajoonkin

Uudella menopelillään Brotkin ei ole vielä ehtinyt liikkumaan niin paljoa kuin olisi halunnut, mutta tulevaisuudessa tavoitteena olisi taittaa sillä pitkiäkin matkoja. Myös talvipyöräilyyn velomobiilia on tarkoitus käyttää, vaikka Brotkin tiedostaakin lumen voivan tuoda pyörällä liikkumiseen omat haasteensa.

– Mielenkiintoinen laitehan tämä on ollut tähän asti, sen mitä sitä olen ehtinyt vähän käyttää. Maantiellä velomobiili liikkuu paljon helpommin alamäkeen kuin tavallinen polkupyörä, koska ilmanvastus katoaa täysin pois. Mutta sitten taas ylämäessä 37 kiloa painava pyörä on aika raskas polkea. Velomobiileja ei hirveästi täällä Mikkelissä ole, mutta Pohjanmaan suunnalta niitä löytyy enemmän, Brotkin myös mainitsee.

Vaihtoehto autoilulle

Uutena asiana ei liene ihme, että velomobiili herättää mikkeliläisissä kiinnostusta ja ihmetystä. Jo haastattelun aikana useampi torikävijä pysähtyy katselemaan ja valokuvaamaan pyörää, osa heistä kyselee Brotkinilta menopelistä. Brotkin kertoo:

– Kyllä se ihmetystä on herättänyt. Ihmiset ottavat kuvia, ja osa tulevat ihan reippaasti juttelemaan. Itse asiassa juhannuksena, kun olin ajamassa mökille Anttolantietä, niin eräs porukka ihan pysäytti, kun olivat jo ajaneet ohi, ihmetellen että mikä tuo on.

Brotkinia itseään velomobiilissa kiinnostaa erityisesti sen tuoma mahdollisuus autolla liikkumisen vähentämiseen:

– Nimenomaan maantiepyöräilyssä onhan tämä ihan mielenkiintoinen juttu, ja ehkä itselleni kimmoketta velomobiilin hankkimiseen antoi se, että olen yrittänyt autoilua korvata pyöräilyllä.