Pitkospuilla kohdataan
Pitkospuilla kohdataan
Papin päästä

Pitkospuilla kohdataan

Kesälomareissulla kävimme Ruoveden -Helvetinkolulla. Eräillä pitkospuilla tuli ahdasta. Astuimme sivuun, johon vastaantuleva nainen osuvasti tokaisi; ”jos molemmat väistävät, kumpikaan ei pääse eteenpäin".

Tilanne jäi puhuttelemaan minua. Kuinka usein jäämme ihmettelemään, vaikka voisimme olla -rakentamassa jotain uutta. Väistelemme hankalia ihmisiä, vaikka juuri heistä voimme oppia eniten. Rajansa kuitenkin kaikella.

Apostolien teoissa kerrotaan, kuinka Paavali ja Barnabas riitautuivat. Seurauksena kumpikin lähti työssään eri suuntaan. Lähetyskäskyn kannalta vahinko ei ollut suuren suuri. Evankeliumi sen sijaan eteni menestyksekkäästi uusia uria pitkin.

Väistäminen ei ole koskaan helppoa. Se käy luonnolle ja kunnialle. Oman edun ja oikeuksien vaatiminen on meille luonnollista. Siihen ei tarvita edes Jumalaa. Ylpeys riittää. Silti hyvät tavat ja rakkaus vaativat joskus tilan antamista myös toiselle. Samoin pahantekijän toivotaan pysyvän kaukana uhristaan. Viisas osaa väistää ja odottaa parempaa tilaisuutta.

Kesän uutisista huomasin, että suomalaiset eivät halua naapurikseen ketä tahansa. Etnisten vähemmistöjen toivoisimme asuvan jossain muualla kuin naapurissa. Suvaitsevaisuudella on siis rajansa. Emme saa unohtaa, että myös vähemmistöillä voi olla ennakkoluuloja.

Perheemme asuu hyvällä alueella. Tervehdimme toisiamme aina kun näemme. Usein myös pysähdymme juttelemaan. Se on vähintä mitä naapurisovun vaalimiseksi voi tehdä. Muuten annamme toisillemme elämisen rauhan.

Kaikissa elämäntilanteissa emme voi väistellä toisiamme. Avun tarjoaminen hädänalaiselle edellyttää kohtaamista ja lähestymistä. Sovintoon pyrkiminen tarkoittaa aina myös vastaan tulemista. Jeesus kutsui rauhan tekijöitä Jumalan lapsiksi. Lapsen mieli on usein ennakkoluuloton. Rakkaudella on varaa luopua omista oikeuksista toisen hyväksi. Elämässä tarvitaan ennen kaikkea ihmisiä, jotka uskaltavat mennä vastustuksesta huolimatta eteenpäin. Heitä pidämme myöhemmin esikuvina.

Omien mielipiteiden puolustaminen ja esillä pitäminen vaatii rohkeutta. Kukaan meistä ei silti omista täyttä totuutta. Aina emme voi vain keskustella ja ihmetellä, vaan meidän pitää päästää toiset jatkamaan matkaansa.

Matkakumppaninsa saa kukin valita ihan itse.

Markku Liukkonen
Haukivuoren aluekappalainen