Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 3/2021: Kaikille musica-taiteen ystäville

Historian tutkijat eivät ole yksimielisiä siitä, kuinka moni virsi on Martti Lutherin sepittämä. Noin kymmentä sävelmää pidetään hänen ominaan. Ennen kaikkea Martti oli muiden innostaja, koska hän oli itse niin kiinnostunut musiikista. Näin toteaa Roland Bainton Lutherin elämästä kirjoittaessaan.

"Musiikki on Jumalan kaunis ja viehättävä lahja, se on usein virkistänyt ja koskettanut minua, niin että olen ilomielin käynyt saarnaamaan”, sanoi Luther itse. Ja jatkaa: "Kokemus osoittaa, että musiikkia voi sanoa ihmissydämen tunteiden herraksi ja valtiaaksi. Se on niin usein virkistänyt minua ja vapauttanut minut synkästä ahdistuksesta."

Martti oli oikeilla jäljillä. Musiikin tohtori Ava Numminen on väitellyt laulamisesta. Hän toteaa, että ”ei pelkästään nauru, vaan myös laulu voi pidentää ikää.” Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että musiikilla on terveyttä edistävä vaikutus. Sairaudestakin toipumisessa musiikki voi olla avuksi. "Oma mielimusiikki auttaa", Numminen kertoo. Lohduttavana tietona on myös tulos, että lahjattomia laulajia ei ole olemassa. Kaikki oppivat laulamaan.

"Laulu on symboli sille, että ihminen nauttii elämästään. Laulamalla saa myös purkaa huoliaan", Ava Numminen sanoo. Kirkkomusiikki nojaa vahvasti lauluperinteeseen. Kanttorimme paitsi soittavat monia instrumentteja, laulavat lähes kaikissa tilaisuuksissa. Se lohduttaa ja hoitaa.

"Kaikille vapaan musica-taiteen ystäville minä, tohtori Martinus Luther, toivotan armoa ja rauhaa. Haluan sydämestäni kiittää ja ylistää tätä kaunista ja kallista lahjaa, vapaata musiikkitaidetta, mutta en tiedä, mistä alkaa ja mihin lopettaa.”

Kun olen itse osallistunut laulajana yhtyeisiin, sinfoniakonsertteihin ja oopperaesityksiin, en voisi olla enempää samaa mieltä. Sinäkin voit osallistua lauluun vaikkapa kirkon penkissä. Tai kuuntele kesäkonsertti. Ovet ovat avoinna taas pitkästä aikaa.

Veikko Hiiri
päätoimittaja

veikko hiiri