Kohtaamispaikka

Näköalapaikalla monipuolisissa tehtävissä

Lassi Suihkonen aloittaa vakituisena viranhaltijana diakonian ja erityistyöalojen johtajana 1.6. alkaen.

Hän tuli seurakuntaan töihin Suomenniemen aluekappalaiseksi 2013. Suomenniemellä Suihkonen ehti työskennellä viitisen vuotta kunnes siirtyi viransijaiseksi diakonian ja erityistyöalojen johtajan tehtävään helmikuussa 2019. Ennen pappisuraansa hän työskenteli Helprintillä.

Hän on siis ehtinyt saamaan jo pitkän perehdytyksen tulevaan tehtäväänsä.

– Olen iloinen, että työ jatkuu. Vakituisena viranhaltijana pystyy vaikuttamaan asioihin pidemmällä aikavälillä. Työ on monipuolista ja mielenkiintoista. Se on avannut näköaloja siitä, miten monissa paikoissa seurakunta saa olla mukana. Työssäni vastaan diakoniatyön, perheneuvonnan, oppilaitostyön ja sairaalasielunhoidon johtamisesta, Suihkonen kertoo.

Suihkosella on alaisia hyvin erilaisissa tehtävissä.

– Alaiseni työskentelevät erilaisissa työympäristöissä. Työhömme liittyy vahvaa asiantuntijuutta. Tiimistämme löytyy muun muassa työntekijöitä, jotka ovat erikoistuneet eroauttamiseen, sairaalasielunhoitoon ja diakoniatyön erityisvastuualueisiin.

Hänestä parasta työssä ovat innostuneet työntekijät sekä seurakunnan virkeä toiminta monella taholla. Tulevaisuuden haasteiksi hän mainitsee muun muassa ihmisten yksinäisyyden ja eristyneisyyden korona-aikana.

– Diakoniatyöntekijät kohtaavat ihmisiä, joita poikkeusolot ovat kuormittaneet ja eristyneisyys on ottanut koville. Tulevaisuuden haaste tulee olemaan ikääntyvien määrän kasvaminen.

Miten korona on muuttanut työtä perheneuvonnassa ja muilla vastuualueilla?

– Perheneuvonnassa otettiin pikavauhtia avuksi digitaaliset työvälineet, muun muassa videovälitteinen perheneuvonta. Diakoniatyössä puolestaan kokoava toiminta on ollut katkolla lähes kokonaan. Diakonian vastaanotto on toiminut myös etänä. Sairaalasielunhoitoa on onneksi voitu tehdä suhteellisen normaalisti.

Suihkonen tiimeineen tekee monipuolisesti yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.

– Seurakunnalla on muun muassa ostopalvelusopimus Essoten kanssa perheneuvonnan palveluista. Diakoniatyössä tehdään yhteistyötä mm. kaupungin sosiaalitoimen ja paikallisjärjestöjen kanssa. Oppilaitostyössä yhteistyötä tehdään puolestaan paikallisten oppilaitosten kanssa.

– Tulevaisuudessa mielenkiintoinen yhteistyökuvio tulee olemaan Etelä-Savon sotekeskus ja se, miten seurakunnan diakoniatyö tulee siihen linkittymään, hän päättää.

nakoalapaikalla kuva