Luontotoimintaa etänä
Luontotoimintaa etänä
Vapaaehtoista

Luontotoimintaa etänä

Aloitin harjoittelijana Hyvä teko tarttuu -hankkeessa tammikuun lopussa. Heti ensimmäisestä keskustelusta ja harjoittelupaikasta sopiessa Luontotoiminnan pyörittämisen oli tarkoitus olla yksi työtehtävistäni. Retkien järjestäminen on minulle tuttua puuhaa, ja samalla tarjoutui mahdollisuus tutustua sekä uusiin ihmisiin että itselleni vieraisiin paikallisiin kohteisiin. Valitettavasti tässäkin kohtaa, kuten niin monesti muutenkin viimeisen vuoden aikana, olosuhteet pakottivat etäilyyn.

Retket vaihtuivat nikkarointiin

Luontotoiminnan ytimessä ovat kuukausittaiset retket. Maaliskuun retken jouduimme perumaan. Huhtikuulle suunnittelimme suoraan etänä toteutettavan vaihtoehdon. Ymmärrettävästi harva haluaa asettautua alttiiksi riskille joutua perumaan ja näin ollen tehdä turhaa suunnittelutyötä. Omankin sietokyvyn rajoja sen suhteen on koeteltu. Ja yhtä lailla meillä kaikilla lienee tarve tehdä edes jotain. Omia suunnitelmia tehdessä olen pohtinut entistä enemmän kaikkia sellaisia tekijöitä, jotka voisivat estää suunnitelmien onnistumisen yrittäen kuitenkin välttää liiallisen varovaisuuden ja pessimismin.

Tämän vuoksi ehdotinkin Luontotoimintaryhmälle projektia, jonka voisi saada helposti kotona toteutettavaan muotoon. Olin jopa yllättynyt, miten paljon innostusta idea linnunpönttöjen nikkaroinnista herätti. Kokosimme yhdessä Nuorten työpajojen kanssa valmiin materiaalipaketin, jonka kokoamiseen vapaaehtoiset tarvitsivat vain oman vasaran. Näitä paketteja jaettiin ilmoittautumisten perusteella vapaaehtoisille ja nyt ne toivottavasti jo ilahduttavat monia lintuja sekä bongareita.

Luonto löytyy kotiovelta

Luontotoiminnan toteuttaminen etänä ei ole aina ollut helppoa. Se vaatii yhtäältä mielikuvitusta ja toisaalta intoa kokeilla erilaisia asioita. Hankkeen somekanavissa jaetut etähaasteet ovat yksi keino innostaa ihmisiä ulos ja tutustumaan lähiluontoon. Vireillä on myös toinen projekti, jolla pyrimme nostamaan kaupunkiluonnon esille. Luonnon ei tarvitse olla kaukainen tai työläs saavuttaa. Luonto löytyy heti kotioven ulkopuolelta, ja pienin teoin siitä voi innostua aina uudestaan. Uusista etähaasteista voi hakea inspiraatiota pitkälle kesään joka perjantai.

Siiri Heikkinen
Yhteisöpedagogiopiskelija, harjoittelija Hyvä teko tarttuu -hankkeessa keväällä 2021

Osallistu luontotoiminnan retkelle Valkeajärvelle ke 9.6. (työikäisille), ohjelmassa rauhallista patikointia ja kalastusta, yhteislähtö omilla kyydeillä tuomiokirkolta klo 17. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Sari Leppänen 0400 143289