Lähetystyö

Pioneerityötä kuurojen hyväksi

Mirja Himanen ja Mekonnen Mulat

Mirja Himanen ja Mekonnen Mulat ovat tehneet merkittävää työtä kuurojen aseman parantamiseksi Etiopiassa.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta tekee lähetystyötä monessa eri maassa. Hosainan kuurojenkoulu Etiopiassa on yksi avustuskohteista.

Projektikoordinaattori Mekonnen Mulat työskentelee Suomen Lähetysseuran hankkeessa Etiopiassa kuurojen opetuksen kehittämiseksi. Hänet on palkittu kansallisesti merkittävällä Bego Sew -palkinnolla työstä, jota hän on pitkäaikaisesti tehnyt kuurojen oikeuksien edistämiseksi. Työn ansiosta noin 10 000 kuuroa lasta on päässyt kouluun viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Valmistuttuaan Addis Abeban yliopistosta opettajaksi 1980-luvulla Mulat haki biologian opettajan paikkaa, joka oli haussa Mekane Yesus -kirkon kautta. Tehtävä oli kuitenkin jo ehditty täyttää. Myöhemmin hänelle tarjottiin toista opettajan tehtävää.

– Työhaastattelun lopuksi paljastui, että oppilaat ovat kuuroja. Se oli minulle shokki, sillä en osannut lainkaan viittomakieltä, kertoo Mulat.

– Viittomakielen opin kolmessa kuukaudessa, oppilaat opettivat. Asuin heidän kanssaan samassa asuntolassa. He opettivat minua iltaisin.

Vuonna 1981 perustettu Hosainan kuurojenkoulu oli ensimmäinen laatuaan Etiopiassa.Se oli sisäoppilaitos. Oppilaat tulivat eri puolilta maata. Kouluun piti jonottaa; kaikki eivät mahtuneet mukaan.

Suomen Lähetysseura haki samaan kouluun viittomakielistä esikoululaisten ja ensimmäisen luokan opettajaa. Tehtävään valittiin ristiinalainen Mirja Himanen.
Himasesta ja Mulatista tuli työpari ja vuodesta 1991 alkaen aviopari.

Koulutus polkuna kuurojen oikeuksien edistämiseen

Viittomakielen mukanaan tuoma mahdollisuus itsenä ilmaisemiseen on kuuroille tärkeää.

– On ollut palkitsevaa nähdä, miten he ovat pystyneet opiskelemaan ammatin, löytäneet töitä, perustaneet perheen ja saaneet lapsia.

Kuurojen opetus on edistynyt kuluneina vuosikymmeninä monella tapaa. Normaalikouluihin on perustettu luokkia, joissa erityisopetusta annetaan neljänteen luokkaan saakka.

– Nykyisin kuurojen kouluja on noin viisi sataa eri puolilla maata. Arviolta viisitoista prosenttia kuuroista pääsee kouluun, sanoo Mulat.

Työssään Mulat kouluttaa kuulovammaisten erityisopettajia. Työhön kuuluu myös opetuksen, opetusmateriaalien ja työssä tarvittavia välineiden kehittäminen. Vuosi sitten ilmestyi viittomakielen sanakirja, joka sisältää lukio- ja yliopisto-opinnoissa tarvittavaa erityissanastoa.


Viimeisen kymmenen vuoden aikana kuuroja on alkanut jo valmistumaan yliopistoista ja korkeakouluista Etiopiassa. Korkeasti koulutettuina he pystyvät nyt itse edistämään omaa asemaansa.

Mekonnen mulat

Mekonnen Mulat on jatkanut omiakin opintojaan. Hän väitteli filosofian tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2018.

– Työskentelemme myös sen puolesta, että yliopistoissa Etiopiassa alkaisi viittomakielen tulkkien koulutus.

Ammattiopintojen tukeminen ja kuurojen elämän edistäminen kokonaisvaltaisesti kuuluu työsarkaan.

– Kannustetaan esimerkiksi perustamaan yhdessä bisnes ja hakemaan siihen starttirahaa.

Hosainan kuurojen koulun projektikoordinaattorina Mulat työskentelee Suomen Lähetysseuran hankkeessa, jota Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta tukee yhdessä Lemin, Savitaipaleen, Taipalsaaren ja Myrskylän seurakuntien kanssa.

Seurakunnissa kerätään varoja lähetystyöhön muun muassa myyjäisillä sekä lähetyksen kirpputori- ja kahvilatoiminnalla.

– Rahoitusta haetaan myös Suomen Ulkoministeriöltä. Hankkeen evaluointi tehdään neljän vuoden välein.

– Tärkeää on myös se, että ihmiset muistava meitä ruokouksissaan. Olemme saaneet siitä omaan työhömme tukea, kiittää Himanen.

Kuva Simienin kansallispuistosta Pohjois-Etiopiassa. Kansallispuisto perustettiin 1967. Osa kansallispuistosta nimettiin vuonna 1978 Unescon maailmanperintökohteeksi. Alue oli yksi Unescon ensimmäisistä maailmanperintökohteista. Kuva: Pixabay.

Etiopia sisällissodan kourissa

Etiopian asukasmäärä on 110 miljoonaa ihmistä. Väestöstä 80 prosenttia asuu maaseudulla.

Kristinusko ja islam ovat valtauskontoja. Kuurojen opetuksen paikallinen yhteistyökumppani on Etiopian evankelinen Mekane Yesus -kirkko.

– Etiopialla on monet kasvot. Maaseudun ja kaupunkien väliset erot ovat suuret. Heimojen rooli on tärkeä myös politiikassa, kuvailee Himanen.

Vuodenvaihteessa maassa koettiin sisällissota, joka johtui heimojen välisistä valtataisteluista. Suurin osa levottomuuksista rauhoittui helmikuun alkuun mennessä, minkä jälkeen paluu työn ääreen oli jälleen mahdollista.

– Oli surullista nähdä, miten kouluja ja sairaaloita tuhottiin. Jälleenrakennus alkoi kuitenkin hyvin nopeasti.

Teksti ja artikkelikuva: Sofia Flygare