Hengellinen elämä

Pääsiäisenä ortodoksikristityt käyvät kirkossa ja nauttivat herkkuja

Saimaan ortodoksisen seurakunnan pappi isä Mikko Mentu odottaa innolla pääsiäistä. Sitä edeltävänä paaston aikana hän toimittaa paljon jumalanpalveluksia ja samalla valmistautuu pääsiäisyön palvelukseen, Kristuksen ylösnousemuksen juhlaan.

Ensin paastotaan ja rukoillaan – sitten juhlitaan Ortodoksikristitylle paastonaika on hiljaista valmistautumista pääsiäiseen. Isä Mikko Mentulle pääsiäistä edeltävä paastonaika on kuin pitkä matka, joka vie askel askeleelta kohti pääsiäistä. Tärkeä osa paastoaikaa on pääsiäistä edeltävän suuren viikon eli hiljaisen viikon tiivis palvelusrytmi.

– Siinä pikkuhiljaa askel askeleelta opitaan ja kasvetaan ymmärtämään tuon juhlan merkitystä. Pääsiäisyö on kaiken huipentuma, toteaa isä Mikko Mentu. Pääsiäinen on ortodokseille iloinen juhla, jota vietetään seurakunnan kanssa ja perheen parissa. Ortodoksisen pääsiäisen kohokohta on pääsiäislauantain ja pääsiäissunnuntain välisen yön jumalanpalvelus. Siihen päättyy myös paastonaika.

Pääsiäisyön jumalanpalveluksen jälkeen varhain sunnuntaiaamuna mennään juhla-aterialle. Isä Mikko Mentun perheessä se tarkoittaa brunssia, jota varten hän itse valmistaa lammaspaistin. Reseptin hän on saanut omalta rippi-isältään.

Suuren viikon perjantai-iltana Mentu marinoi lammaspaistin. Lauantai-iltana hän laittaa paistin uuniin ja lähtee kohti kirkkoa. Siitä alkaa koko yön kestävä juhla, joka jatkuu pitkälle pääsiäispäivään saakka. Pääsiäinen onkin ortodoksikristityille kirkkovuoden tärkein juhla.

– Pääsiäinen on minulle ja meille ortodokseille juhlien juhla. Sitä ei oikeastaan lasketa meidän suurien juhlien joukkoon, vaan se menee niistäkin yli.

Kirkkomusiikki tukee rukousta ja hoitaa

Ortodoksisen kirkon jumalanpalveluksissa ei käytetä urkuja eikä mitään muitakaan soittimia. Ainoa soitin on ihmisen ääni. Koko jumalanpalvelus, saarnaa lukuun ottamatta toimitetaan puhelaululla.

Kaikki rukoukset ja Raamatun tekstitkin lauletaan. Kuoro ja seurakunta laulavat yhdessä myös kirkkolauluja, jotka vastaavat luterilaisen kirkon virsiä. Monet luterilaisetkin ovat ihastuneet ortodoksiseen kirkkomusiikkiin ja kokevat sen koskettavana ja hoitavana. Isä Mikko Mentun mukaan kirkkomusiikki tukee rukousta. Musiikin avulla on helpompi lähestyä Jumalaa ja päästä oikeaan mielentilaan. Silloin Jumala itse on se, joka parantaa ja hoitaa ihmistä.

Rukous ja hiljentyminen auttavat infoähkyn keskellä

Ortodoksisessa elämäntavassa tärkeä pointti on elää tässä hetkessä. Nykyisessä tietoyhteiskunnassa ongelmana on mielen hajaantuminen moneen eri suuntaan. On paljon erilaista tietotulvaa, mitä tulee esimerkiksi äly-laitteista ja mediasta.

Kiire, jatkuva tavoitettavuus ja älylaitteiden koukuttavuus haastavat ortodoksejakin. Stressi vaivaa ajoittain myös isä Mikko Mentua. Siihen lääkkeitä löytyy nimenomaan paastonajasta ja erityisesti kirkon askeettisesta opetuksesta. Siinä ihanteena on kaiken katoavan ja maallisen vähentäminen nimenomaan siksi, että ihmismieli ei hajoaisi.


”Mie aattelen, että paaston aika on sellaista resetointiaikaa. Silloin voi pohtia, mikä oikeasti on tarpeellista omassa arjessa ja mielen hulinassa, pohtii Mentu.

Ortodoksinen jumalanpalvelus on avoin kaikille

Pääsiäisenä monet luterilaisetkin käyvät ortodoksisen kirkon jumalan-palveluksissa. Joillekin se on jo pitkä perinne, jotkut tulevat pelkästä uteliaisuudesta. Isä Mikko Mentu ei katso tätä pahalla. Hän kertoo, että ortodoksisen kirkon jumalanpalvelukset ovat avoimia kaikille.
– On ihan sallittua ja suotavaa, että muutkin kuin ortodoksit voivat osallistua rukoukseen meidän kirkossamme, toteaa isä Mikko Mentu. Kaikki ovat tervetulleita!