Yhteisvastuukeräys

Nuorten hätä jäi maskin alle. Apuasi tarvitaan nyt!

Yhteisvastuukeräys alkoi sunnuntaina 6.2.2022. Kampanjateema on ”Lahjoita mulle huominen”. Keräyksen suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Keräyksen kohteena on koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttaminen niin Suomessa kuin maailmallakin. Kampanjateema nostaa esiin nuorten kokemukset, joita pitkittynyt korona-aika on tuonut.

Koronan lieveilmiöitä kohdanneet nuoret tarvitsevat nyt tukea ja turvallisia aikuisia arkeensa. Ongelmien juuret ovat syvällä yhteiskunnan vaatimuksissa ja yksinpärjäämisen kulttuurissa. Ulospääsyä on vaikea löytää yksin. Surullista on, että moni nuori on menettänyt toivonsa ja masentunut, kun tulevaisuus näyttää epävarmalta.

yv pelkkä sydän

Keräyksen toteutus

Tuotosta 40 prosenttia jää nuorten hyväksi Suomessa. 20 % ohjataan keräävälle seurakunnalle. Mikkelissä se jaetaan kaikkien yläkoulujen kesken nuorten omaan toimintaan. Lahjoitus käytetään mm. ”Kaikki mukaan”- kampanjassa osallisuuden, yhdenvertaisuuden toteutumiseen.

Keräystä suoritetaan etenkin somekampanjana verkoissa. Anttolassa tehdään ”Yhteisvastuu-munkkikahviloita”. Muun muassa Ristiinassa on lipaskeräys K- ja S-marketeilla 7.–25.2., Yhteisvastuu-ikkunat ovat seurakuntakeskuksella helmikuussa sekä sunnuntaina 27.3. klo 18 on Kauneimmat hengelliset laulut kirkossa.

Haukivuorella on jälleen munkin myyntiä ja arpajaisia. Pop-up-tapahtumia on puolilla Mikkeliä. Perinteistä lista- ja lipaskeräystä ei toteuteta, mutta voit antaa lahjasi sähköisesti lehdessä olevin ohjein.

Monenlaista toimintaa

Suomessa toiset 20 % ohjataan Yhteisvastuun 2022 kotimaiselle kumppanille Lasten ja nuorten keskukselle, jossa kehitetään palveluja tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia. Keskuksen etsivän nuorisotyön Palveluoperaatio Saappaan toimintaa tuetaan keräystuotolla uusille paikkakunnille ja toimintaa levitetään myös kouluihin.

Keräysvaroilla edistetään myös Moottoripaja- sekä Perheystävä-toimintoja. Moottoripajat ovat nuorten harrastuspaikkoja, joissa rassailun ohella opitaan arjen hallintaa, pohditaan tulevaisuutta ilman päihteitä. Perheystävä tarjoaa tukea yksinäisille, kuormittuneille tai syrjäytymässä oleville lapsiperheille.

Maailmalla

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 % ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahastoon, jonka kautta pystytään toteuttamaan hätäapua kehittyvien maiden kriiseissä. Avustustarpeiden syyt ovat usein luonnonkatastrofit, poliittisten selkkaukset sekä suuronnettomuudet.

Tämänvuotisessa keräyksessä esillä on erityisesti KUA:n työ Etelä-Sudanissa, jonne sisällissotaa paenneet perheet ovat palaamassa takaisin. Siellä tuetaan perheiden ruokaturvaa sekä elinmahdollisuuksia. Syksyllä 2021 alkaneessa toimeentulo-ohjelmassa pyritään avustamaan myös pakolaisuudesta palanneiden lasten ja nuorten koulukuluissa.

Mikkelin Lyseon koulun oppilaskunnan hallitus pelaa hyvin yhteen.
yv yhteisvastuu punainen taustaton
  • YV kampanja nostaa erityisesti esiin noin 15–19-vuotiaat nuoret
  • Nuorilla on merkittävästi etäopiskelun ja eristäytymisen haasteita
  • Monet potevat yksinäisyyttä, ahdistusta ja toivottomuutta
  • Nuoret tarvitsevat nyt tukea ja turvallisia aikuisia arkeensa
  • Yhteisvastuulla 2022 kurotaan takaisin koettuja menetyksiä
  • Hankitaan lisää turvallisia aikuisia ja kohennetaan hyvinvointia edistäviä tekijöitä.

Meistä jokainen voi auttaa

Yhteisvastuupiispa Mari Leppänen vetoaa, että nuoret ovat arvokkainta, mitä meillä on. He ovat meidän tulevaisuutemme kaikkialla maailmassa. Emme saa jättää nuoria yksin. Jokainen meistä voi olla vastaus nuorten hätään, ”anna lapsille ja nuorille valoisampi tulevaisuus.”

Mikkelissä voit lahjoittaa monin tavoin

Lähikeräysten ohella tai sijasta voit antaa lahjasi Yhteisvastuukeräykseen oman seurakuntamme MobilePay-numeroon 52622 tai tekemällä lahjoituksen seurakuntamme nettilahjoitussivulle osoitteessa yhteisvastuu.fi/mikkelituomio.
Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakuntamme viitenumero 304 366.

Yhteisvastuun pankkitilit ovat:

Aktia FI82 4055 0010 4148 41
Nordea FI16 2089 1800 0067 75
OP FI14 5000 0120 2362 28

yhteisvastuu koodi

Aikuisen aika on nopea
nuoren paljon hitaampi
lapsen odotus vasta pitkä onkin

odottaa ystävää
odottaa harrastusta taas alkavaksi
odottaa saada kokeilla kokonaan uutta
odottaa aikaa tutustua uusiin ihmisiin
saada uusia ystäviä
heittäytyä elämään koko
nuoruuden voimalla

Miten voisin olla iloksi nyt
lapselle, nuorelle
lähellä ja kaukana?

Aila Marjamaa
Hyvän mielen kirjoittajat
-ryhmästä