Nuoret

Nuoret vaikuttajina ja toiminnan kehittäjinä

Sonja Hannus, Inari Savasmaa, Milo Helenius

Jo 16-vuotias pääsee äänestämään seurakuntavaaleissa. Nuorten vaikuttamis-mahdollisuuksia kirkossa pyritään edistämään mahdollistamalla nuorille erilaisia toimintamuotoja ja vaikuttamiskanavia.

Jokaisessa seurakunnassa tulee olla nuorten vaikuttajaryhmä viimeistään ensi vuonna. Kirkolliskokous päätti asiasta marraskuussa 2019. Ryhmien tavoitteisiin kuuluvat vaikuttaminen asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon sekä osallistuminen seurakunnan toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.

Mikkelissä nuorten vaikuttajaryhmä on toiminnassa nyt kolmatta vuotta. Korona-aika on hieman viivästyttänyt toiminnan käynnistymistä.

– Olemme pyrkineet järjestämään tapaamisia aina, kun koronatilanne on sallinut, kertoo nuorisotyönohjaaja Tiina Pakarinen.

Nuoret pääsevät itse suunnittelemaan toimintaansa. Seurakunnan työntekijä toimii koolle kutsujana ja toiminnan tukena.

– Vaikuttaminen kiinnostaa ryhmän jäseniä. He ovat innostuneita erilaisista asioista ja heillä on halua ottaa asioihin kantaa. Toiminnan suunnitteluun on vapaat kädet.
Nuoret voivat vaikuttaa monella tapaa. He voivat olla ideoimassa uusia tapahtumia tai kehittämässä jo olemassa olevia. Perehtyminen päätöksentekoon seurakunnissa on yksi toiminnan tavoitteista.

– Ryhmässämme on 16–19-vuotiaita nuoria. Nuoret ovat olleet ideoimassa muun muassa Yhteisvastuukeräystä ja kehittäneet ja olleet mukana toteuttamassa nykyään aktiivisessa käytössä olevaa nuorten olotilaa, joka sijaitsee Savilahdenkadun seurakuntakeskuksessa.

Tapaamisia on noin kerran kuukaudessa. Kirkolliskokouksen linjauksen mukaisesti toiminta ja tapaamiset pyritään pitämään kevyinä siten, että nuorille jää aikaa opiskeluun, harrastuksiin ja muuhun elämään.

– Tällaisen ryhmän kautta voi kasvattaa tietouttaan ja harjoitella asioita, joilla on vaikutusta päätöksentekoon, summaa Pakarinen.

Seurakuntavaalit ja luottamustoiminta vaikuttamiskanavina

Yksi vaikuttamisen muoto on seurakuntavaaleissa äänestäminen. Seurakuntavaaleissa voivat äänestää jo 16-vuotiaat.

– Osa vaikuttajaryhmän jäsenistä on täysi-ikäisiä. Heitä kiinnostaa äänestämisen lisäksi myös ehdokkuus seurakuntavaaleissa.

Koko maassa itsenäisten seurakuntien ja seurakuntayhtymien valtuustoihin valittiin viime vaaleissa yhteensä 6 121 luottamushenkilöä, joista alle 30-vuotiaita oli 6,4 prosenttia.

Nuorten tulevaisuusseminaari

Nuorten tulevaisuusseminaari – Kirkko2025 ja Ungdomens kyrkodagar järjestetään vuosittain. Se toimii keskustelufoorumina, missä nuoret voivat nostaa esille nuoria käsitteleviä asioita ja kysymyksiä. Kirkon rooli nuorten elämässä on yksi foorumin aiheista. Jokaisesta suomenkielisestä seurakunnasta ja kristillistä nuorisotyötä tekevästä järjestöstä kutsutaan vähintään kaksi konfirmoitua nuorta mukaan seminaariin. Vaikuttajaryhmän nuoria on ollut osallistujina, sekä tekijöinä seminaarissa.

Aiemmissa Nuorten tulevaisuusseminaareissa on otettu kantaa muun muassa kirkon toiminnan sisältöihin, medianäkyvyyteen ja hengellisiin sisältöihin.
Ruotsinkielisessä Porvoon hiippakunnassa on järjestetty Nuorten kirkkopäiviä jo vuodesta 1968 saakka. Tapahtumaan osallistuu vuosittain 150–200 nuorta. Jokainen hiippakunnan seurakunta voi lähettää Nuorten kirkkopäiville 4–12 edustajaa. Kaikkien edustajien tulee olla konfirmoituja alle 30-vuotiaita seurakunnan jäseniä.

Teksti: Sofia Flygare