Luottamushenkilöt

Luottamustoiminta tuo elämään uusia ulottuvuuksia

Petri Pekonen

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Petri Pekosen on ollut helppo ottaa Mikkelin tuomiokirkko-seurakunnan vuoden alusta käyttöön ottama Elämäsi seurakunta -strategia omakseen. Hän toteaa, että strategia kattaa kaikki elämäntilanteet.

Savilahden alueseurakuntalainen Petri Pekonen on kopautellut päätöksiä kirkkovaltuuston puheenjohtajana kuuden vuoden ajan. Luottamushenkilönä seurakunnassa hän on ollut vuodesta 1994 saakka.
– Tulin aikoinaan mukaan toimintaan tutun kyläläisen, Pertti Hynösen kannustamana, toteaa Pekonen.

Ammatiltaan Pekonen on maanviljelijä. Porrassalmella sijaitsevalla sukutilalla on lypsykarjaa.

Luottamustoimet ovat vieneet paljon aikaa, mutta myös antaneet paljon. On syntynyt laajoja verkostoja ja uusia ystävyyssuhteita. Erilaisten ihmisten kohtaaminen on tuonut monia näkökulmia asioiden tarkasteluun. Luottamushenkilöt tuovat usein tullessaan omaa, arvokasta osaamistaan seurakunnan käyttöön.

– Omaa osaamistani olen pystynyt hyödyntämään esimerkiksi talouteen liittyvissä asioissa. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan talous on hyvässä kunnossa. Tulevaisuuden näkymät ovat valoisat, sanoo Pekonen.

Hän on hyvillään siitä, että kaikki seurakunnan kiinteistöt pystytään pitämään kunnossa, myös alueseurakunnissa.

– Seurakunta on esimerkillisellä tavalla kantanut vastuutaan ”vihreästä siirtymästä”. Kiinteistöjen lämmitysjärjestelmissä siirrytään vauhdilla fossiilisista polttoaineista kestäviin, uusiutuvan energian ratkaisuihin.

Pekonen kokee seurakunnan luottamustoimissa kuluneiden vuosien olevan osa kristittynä kasvamista. Luottamushenkilötoiminnan kautta hän on saanut olla mukana auttamis- ja hengellisessä työssä, mitkä ovat seurakunnan perustehtäviä. Olemalla mukana kirkkovaltuustossa ja -neuvostossa pystyy paremmin ymmärtämään seurakunnan viranhaltijoiden työkenttää ja vaikuttamaan työn painopisteisiin.

– Diakonia-avun tarve on kasvussa. Yksinäisyys ja ahdistuneisuus ovat lisääntyneet etenkin korona-aikana ja Ukrainan sodan myötä. Lapsi- ja nuorisotyöhön pitää panostaa entistä enemmän. Elämäsi seurakunta -strategia tähtää ihmisten auttamiseen ja tukemiseen kaikissa elämäntilanteissa.

Kouluyhteistyön sujuvuus ilahduttaa Pekosta suuresti.

– On positiivista, että opetustoimen ja seurakunnan välillä on hyvä yhteys ja on löydetty yhteisiä toimintamalleja. Pidän tärkeänä avarakatseisuutta. Sitä on onneksi löytynyt kaupungin päättäjiltä.

Seurakunnan lisäksi hän on toiminut luottamushenkilönä kaupunginvaltuustossa vuodesta 2008 saakka sekä aiemmin pitkään muun muassa Suur-Savon Osuuspankissa.

– Luottamushenkilöiksi tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä. Rohkeasti mukaan vain, syyskuulle saakka voi asettautua ehdokkaaksi syksyn seurakuntavaaleihin, kehottaa Pekonen.

Teksti ja kuva: Sofia Flygare