Nuoret

Luonto kutsuu nuoria luontotoiminnan pariin

Luonto hoitaa. Luonnossa kiire katkeaa. Luonnon helmassa olen turvassa.

Nuorten luontotoiminnalle on kysyntää ja tarvetta. Kaikki eivät pääse luontoon omin toimin, ja siihen on haettu vastausta nuorten luontotoimintaverkoston mahdollistamilla luontoretkillä ja luontoaktiviteeteilla. Nuorille suunnattu luonnossa toteutettava vertaistoiminta käynnistyi verkostoyhteistyössä Mikkelin nuorisotoimijoiden kanssa syksyllä 2021. Mukana nuorten luontotoimintaverkostossa seurakunnan nuorisotyön ja Hyvä teko tarttuu -hankkeen lisäksi ovat Kulttuuripaja Kajo, Mikkelin kaupungin nuorisopalvelut, nuorten työpajat, etsivä nuorisotyö, ehkäisevä päihdetyö, ohjaamo Olkkari ja Nuorisotyö ilmastotoivon rakentajana -hanke.

Nuoria osallistettiin kysymällä heiltä ideoita luontotoiminnan toteuttamiseksi. Retkiä toteutetaan toiveiden pohjalta mahdollistaen nuorille osallistumisen lisäksi pieniä ohjaustehtäviä. Nuoret toivoivat muun muassa pilkkimistä, geokätköilyä, lumikenkäilyä ja makkaranpaistoa sekä tutustumista lähiluontokohteisiin.
Virkistäviä retkiä on tehty Neitvuorelle Anttolaan, Kaihun maastoon ja kodalle, Urpolan myllyn laaksoon sekä Vitjasenlahdelle.

Kevään ja kesän aikana tutustumista lähialueemme luontokohteisiin jatketaan, ja ohjelmassa on kalliolaskeutumista 9.4. klo 12 Susiniemessä, retki Valkeajärvelle 19.5. klo 16–20 ja kirkkovenesoutua 9.6. Elokuulle on suunnitteilla sup-lautailua ja melontaa. Uusia ideoita voi ehdottaa matkan varrella.
Nuorten kokemukset ovat olleet kannustavia ja merkityksellisiä. Luonnosta on löytynyt rauhaa ja iloa. Yhdessä olemisessa on kuulunut naurua ja laulua. Luontoa on ihasteltu porukalla, ja yhteinen eväshetki nuotiolla on aina tunnelmallinen. Luonnossa on helppo puhua, jos puhuttaa. Hiljaakin on siellä hyvä olla. Hiljaa voi olla myös yhdessä.

Luonnossa oleskelu vaikuttaa tutkitusti myönteisesti hyvinvointiimme esimerkiksi laskemalla verenpainetta ja sykettä. Luonnon hyvinvointivaikutusten avulla voidaan tukea jaksamista, kehoa ja mielialaa. Arjen vastapainona luonnossa voi kiireettömästi viipyä ja irrottautua huolista. Annetaan luonnon hoitaa.

Teksti ja kuva: Hyvä teko tarttuu -hankekoordinaattori Sari Leppänen

Näkymä Anttolan Neitvuorelta, joka on ollut yksi nuorten luontotoiminnan kohteista.