The Criminals
The Criminals

The Criminals – pitkän linjan rautalankabändi on kuin perhe

Kun Hannu Helama teini-ikäisenä kuunteli naapurin poikien kanssa Elvis Presleyn ja Paul Ankan levyjä, nuoressa miehessä syttyi valtaisa kiinnostus rock-musiikkia kohtaan.

Hannu Helama kuunteli Radio Luxemburgista The Shadows-yhtyeen soittoa ja Cliff Richardin laulua. Silloin se oli menoa. Shadowsin saundi ja Hank B. Marvinin komea kitaransoitto tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Rautalankamusiikki kolahti ja imaisi mukaansa, mutta pelkkä kuuntelu ei enää riittänyt.

”Ajattelin, että tämmöstä miunkin pitää kyllä yrittää”, kertoo Helama. Aika pian hän perusti mikkeliläisten koulukavereittensa kanssa rautalankarokkia soittavan bändin. Vuosi oli 1961 ja Helamalla ikää 14 vuotta. Bändin nimi muotoutui ajan hengen mukaiseksi – The Criminals. Ilmassa oli paljon sovinnaisuutta rikkovaa kapinallisuutta.

Viisi vuotta keikoilla

Vuonna 1962 Criminals lähti keikoille ja maine alkoi kiiriä. Käännösbiisejä esittävä bändi nousi nopeasti suosioon. Faneja alkoi kertyä. Erään keikan jälkeen vielä tuolloin tuiki tuntematon Pave Maijanenkin kävi ihailemassa Criminalsien soittimia. Tosin vastuksiakin oli. Koulussa Criminalsin poikia kohdeltiin melkein kuin rikollisia. ”Rock-musiikki oli monien mielestä syntiä. Varsinkin opettajat paheksuivat meitä. Oltiin melkein joka viikko rehtorin puhuttelussa. Tosin on myönnettävä, että ei myökään ihan niitä helpoimpia oppilaita oltu.” Näin Helama muistelee bändin alkutaivalta.

Kun Criminals aloitti, Helama ja bändiläiset olivat varsin nuoria, noin 15-vuotiaita. Bändi kiersi valtakuntaa aktiivisesti vajaat 5 vuotta. Yhtye esiintyi lähes koko Suomen alueella etelästä aina Lappiin saakka. Tuohon aikaan tehtiin myös paljon lavakeikkoja, joten ohjelmistosta piti myös löytyä tangot, jenkat ja valssit. Humppaa ei sentään huolittu ohjelmistoon!

27 vuoden tauko ja paluu ”rikospaikalle”

Yhtye lopetti vuonna 1966, kun soittajat lähtivät opiskelemaan. Seurasi 27 vuoden tauko. Bändi koottiin uudelleen Otavassa järjestettävää Nostalgia-Rock tapahtumaa varten kesällä 1993. Silloin oli alun perin tarkoitus tehdä vain yksi keikka, mutta siitä lähtien bändi on jatkanut esiintymistä eikä loppua näy.

”Seurasi 27 vuoden tauko. Bändi koottiin uudelleen.”

The Criminals-kokoonpanon merkittävä vahvuus on aito 60-luvun ohjelmisto. Bändiläisiltä on usein kysytty, miksi Criminalsit ovat suosittuja edelleen. Onhan nykyään paljon muitakin hyviä soittajia ja myös nuorten perustamia rautalankabändejä. Helaman mielestä suosio perustuu siihen, että bändin jäsenet ovat itse eläneet sen aikakauden, jonka musiikkia he esittävät. 60-luvun rockin ja popin erityispiirre on se, että silloin nuoret alkoivat itse esittää musiikkia nimenomaan nuorille. Tietyn aikakauden musiikkia tehtäessä tyylitaju on korvaamaton asia.

Musiikki on antanut Helamalle ja muillekin bändiläisille tosi paljon. 60 vuoden aikana on syntynyt yhteys, joka pitää tiukasti otteessaan. Vaikka bänditoiminta on ollut kaikille loppujen lopuksi harrastus, silti meininki on ollut kunnianhimoista ja ammattimaista. Esimerkiksi Helama on nuoruusvuosien jälkeen työn ohella suorittanut Sibelius-Akatemiassa sävellysdiplomin ja kapellimestaritutkinnon.


Criminalsit pitävät yhtä ja esiintyvät edelleen

Ties kuinka monta jäähyväiskiertuetta on pidetty, mutta bändi ei ole lopettanut esiintymistä. Soittaminen on Criminalseille edelleenkin tärkeää, mutta on bändi muutakin. Vuosien varrella yhtye on muodostunut turvaverkoksi sen jäsenille. Se on kuin perhe, jossa jaetaan ilot ja surut. ”Kun elämä on heitellyt milloin milläkin tavalla, bändin porukan kanssa on aina voinut purkaa asioita,” toteaa Helama. Suomen vanhimman vielä koossa olevan rock-bändin manttelia kantava porukka pitää yhtä edelleen ja jatkaa esiintymistä. Jos kutsu käy, lähtevät mielellään keikalle. ”Rikollisesta” bändin nimestä huolimatta esiintyvät tarvittaessa myös kirkossa.

Kuuntele Hannu Helaman haastattelu PodCastissa

criminals helama

Hanski Helama

Koulutukseltaan kemisti yliopistosta. Myös kapellimestaritutkinto ja sävellysdiplomi Sibelius-Akatemiasta. Tutkijan ja assistentin työn jälkeen prosessiteollisuudessa ja pisimmän aikaa myynti- ja markkinointitehtävissä ympäri maailmaa. Konsultin, toimitusjohtajan ja hallitusammattilaisen tehtävistä siirtyi yrittäjäksi. 20 vuotta siinä on mennyt liiketoiminnan ja johtamisjärjestelmien edistäjänä.

Rokkivaarit innostuivat yhteysvastuusta – The Criminals-yhtye otti haasteen vastaan

Muusikko ja työelämän moniosaaja Hannu Helama lähti The Criminals-bändinsä kanssa mukaan yhteisvastuukeräykseen. Kun diakonissa Tiina Strengell pyysi Helamaa ja Criminalsia mukaan yhteisvastuun haastekampanjaan, Helama ei epäröinyt hetkeäkään. Bändikaveritkin olivat heti juonessa mukana. ”Kaikki olivat sitä mieltä, että tämä on hyvä yhteinen asia ja niinpä lähtivät mielellään mukaan”, kertoo Helama.

Koska tänä vuonna yhteisvastuukeräyksen kohderyhmänä ovat ikäihmiset, sitä suuremmalla syyllä yhtyeen jäsenet ovat tarttuneet haas-teeseen. Nimittäin suurin osa bändiläisistä ovat itsekin ikäihmisiä. He eivät koe tarvitsevansa apua, mutta haluavat auttaa muita. Yhteisvastuun hyväksi toimiminen on heille sydämen asia.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa yhteisvastuukeräyksen haastekampanjassa ideana on, että rokkibändit haastavat toisiaan markkinoimaan yhteisvastuukeräystä ja ottamaan kantaa ikäihmisten elinoloihin. Haastekampanjalla tavoitellaan myös parempaa näkyvyyttä keräykselle.
Jos tilanne sallii, The Criminals järjestää kesäkuun alkupuolella striimatun klubikonsertin yhteisvastuun hyväksi. Tavoitteena on, että muutkin paikalliset bändit ottavat yhteisvastuu-haasteen vastaan.