Hautakivi julistaa ylösnousemusta
Hautakivi julistaa ylösnousemusta

Hautakivi julistaa ylösnousemusta

Harvoin muistamme läheistemme haudalla käydessämme, mitä hautakivi viestittää jo pelkällä olemassaolollaan. Sillä on sellaisenaan vahva kristillinen sanoma.

Hautakivi muistuttaa siitä kivestä, jonka enkeli vieritti pois Jeesuksen haudan suulta. ”Äkkiä maa alkoi vavahdella ja järistä, sillä Herran enkeli laskeutui taivaasta. Hän tuli haudalle, vieritti kiven pois ja istuutui sille.” (Matt. 28:2).

Kivi ei voinut ensimmäisenä kristillisenä pääsiäisenä estää Jumalan ihmettä, voittoa kuolemasta. Näin kivestä tuli kuoleman voimattomuuden osoitus ja ylösnousemuksen merkki. Tällaista ylösnousemussanomaa jokainen hautakivi julistaa omalla sanattomalla tavallaan.

Hautakivien myötä hautausmaamme linkittyvät Jeesuksen kaksi tuhatta vuotta vanhaan hautaan Israelissa. Pääsiäisaamun tyhjä hauta ja pois vieritetty kivi todistivat ylösnousemuksesta, joka kantaa kristittyjä yhä edelleen.

Hautakivi julistaa pääsiäisen sanomaa: Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi.

Pääsiäispyhinä käyn isovanhempieni ja vanhempieni haudalla. Luen hautakivestä heidän nimensä sekä syntymä- ja kuolinaikansa. Kuollut kivi on minulle elämän merkki. En ole menettänyt rakkaitani, vaan lupaus ylösnousemuksesta rohkaisee.

Seppo Häkkinen
Mikkelin hiippakunnan piispa

seppo hakkinen