Työ kuurojen parissa jatkuu koronasta huolimatta
Työ kuurojen parissa jatkuu koronasta huolimatta
Kuurojen joulujuhlaan kuuluu aina näytelmä.

Työ kuurojen parissa jatkuu koronasta huolimatta

Lähetysseura tukee myös kuurotyötä maailmalla. Kauneimmat joululaulut kerää lahjoituksia tätä toimintaa varten. Avustuksilla kehitetään mm. kuurojen kouluja.

Päivät ovat olleet kiireisiä Etiopian pääkaupunki Addis Abebassa. Suomen Lähetysseuran työntekijä Mekonnen Mulat palasi työalueelleen ja kotiinsa syyskuussa pitkän Suomessa vietetyn evakuointiajan jälkeen. Töitä oli kasautunut, koska kaikkea ei pystynyt etänä tekemään.

”Vuoden loppuun mennessä pitää suunnitella tulevaa ja miettiä, miten korvataan niitä asioita joita ei pystynyt koronan takia tekemään”, Mekonnen kertoo.

Hän on tehnyt uransa kuurojen parissa Etiopiassa, ensin opettajana kuurojen koululla Hosainassa ja nyt hankevastaavana opettajien täydennyskoulutukseen keskittyvässä hankkeessa. Kuurojen asema on vuosien aikana parantunut, ja Mekonnen sai valtiolta palkinnon elämäntyöstään.

Työtä on silti vielä jäljellä

”Oman arvioni mukaan yli 85 prosenttia kouluikäisistä kuuroista ei vielä käy koulua Etiopiassa. Viittomakielisiä opettajia ei ole tarpeeksi. Se tuntuu lapsesta siltä kuin menisi kiinankieliseen kouluun ymmärtämättä sanaakaan kiinaa”, Mekonnen sanoo.

Siksi hän järjestää viittomakielen koulutuksia opettajille ja kouluttaa myös erityisopettajia. Koronan alettua koulutuksia ei voitu järjestää, ja nytkin sallittuja ovat vain pienet palaverit isoissa tiloissa.

”Kuurot odottavat joulujuhlaa aina kovasti.”

Jotain hyvääkin tässä vuodessa on silti ollut. Mekonnen sai tiiminsä kanssa valmisteltua pitkään työstämänsä viittomakielen sanakirjan. Se sisältää viittomia esimerkiksi biologian, kemian ja fysiikan aineopetukseen.

”Kirjan piti valmistua jo vuosi sitten, mutta koulutuspyyntöjä tuli niin paljon, että emme ehtineet. Nyt oli aikaa istua ja keskittyä.”

Joulun Mekonnen viettää kotonaan

Yleensä kotona jouluisin on vaimon ja veljentytön lisäksi ollut myös kaksi kuuroa orpoa, jotka Mekonnenin perhe kutsuu luokseen joka joulu.

Tänä vuonna he vielä pohtivat, voiko vieraita koronan takia kutsua.

Yksi perinne pystytään varmaan ainakin pitämään, nimittäin kuurojen yhteinen joulujuhla Addis Abebassa. Se pidetään viikko ennen joulua.

Juhlassa lauletaan, ja leikitään, mutta siellä on myös saarna ja näytelmä. Juhlajuomaksi kaikki saavat limonadia.

”Ruokaa näihin juhliin olen monesti kuljettanut autossani. Syömme injera-leipää ja lihakastiketta”, Mekonnen kertoo.

Onneksi tilaisuus järjestetään ulkona. Mekonnen uskoo, että sen ansiosta joulujuhla pystytään pitämään turvallisena nytkin.