Radio on in
Radio on in
”Jokainen ihminen on jutun arvoinen!” (mukaellen Veikko Lavia)

Radio on in

Radio-ohjelmille on pitkään ennustettu kuolemaa. Toisin on käynyt. Radio pitää edelleen pintansa. Selittävä tekijä on tietenkin ääni ja se, että kuvaa ei näy. Joskus on hyvä vain kuunnella.

Radio-ohjelman puhe, musiikki ja ohjelman taustaäänet antavat kuulijan itsensä piirtää kuvan kuulemansa perusteella. Voi asetella henkilöt, tapahtumat ja käsiteltävät aiheet haluamallaan tavalla. Korvat ovat tarkkana, silmät lepäävät, mielikuvitus laukkaa.

Moni muistaa ajan, jolloin radiosta kuului vain kaksi kanavaa. Vielä silloin ei tarvinnut pelätä informaatioähkyä. Toisaalta kukaan ei ollut vaarassa pudota tietämättömyyden katveeseen. Puska-radio piti siitä huolen.

Kun Mr. Ääni eli Hugo Ahlberg luki radiossa STT:n uutisia, hänen lumoava äänensä vangitsi kuulijat. Hänen lukemanaan uutiset olivat uskottavia. Kun Esko Riihelä toimitti Liikenneradiota, kansa oli valppaana. Jos Esko käski vaihtamaan talvirenkaat, kansa totteli. Lempeästi mörisevä ukko loi äänellään turvallisuuden tunnetta. Eskon ansiosta muutama kolarikin saattoi jäädä tapahtumatta. Sama toimii nytkin. Kun Jenni Alexandrova, Sami Kuronen tai joku muu tunnettu radiopersoona tarttuu mikkiin, flow valtaa kuulijan.

Radio-ohjelmien suosion taustalla on myös ikivanha tarinallisuuden kaipuu. Ihmiskunnan historiassa tarinat ovat kuljettaneet yhteisöjä vaiheesta toiseen. Tarinat pitävät yllä yhteisöä. Tarinan kerronnassa pätee savolainen logiikka. Kertoja kertoo, mutta kuulija päättää, mitä sielunsa silmillä näkee. Vaikeitakin asioita voi pehmentää viisaalla kerronnalla ja valikoivalla kuuntelemisella. Tarina syntyy siitä, mitä kerrotaan ja siitä, miten kuulija asioita tulkitsee.

Onneksi nykyään radio-ohjelmia voi kuunnella muutenkin kuin livenä. On nettiradioita ja podcast-ohjelmia. Aina kuitenkin ääni ratkaisee. Äänen käyttöönhän evankeliuminkin kertominen on aina perustunut. Miten evankeliumin ääni voisi kuulua paremmin? Yhtä hyvin voisi kysyä, miten seurakuntalaisen ääni voisi kuulua paremmin. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa on alettu tuottaa Podcast-ohjelmia eli internetissä kuunneltavia radio-ohjelmia. Niitä voi kuunnella pian tämän Polku nettilehden sivuilla.

Ohjelmissa pohditaan uskon ja elämän kysymyksiä siten, että seurakuntalainenkin saa äänensä kuuluviin. Ääni ratkaisee!