Kirkkoherralta

Kirkkoherralta 6/2020: Joulua ei ole peruttu

Millainen joulu meille on tulossa? Saako perhe kokoontua yhteen? Pääsemmekö laulamaan Kauneimpia joululauluja? Entä jouluaattoon kuuluvat hartaudet? – Monta kysymystä liittyen tulevaan jouluun. Tänä vuonna moni asia perinteisessä joulussamme on toisin. Tärkeintä on kuitenkin se, että itse joulua ei ole peruttu!

Usein ajatukseni viipyilevät historian ensimmäisen joulun, Jeesuksen syntymän, tapahtumissa. Betlehem oli täynnä väkeä, jotka olivat tulleet sinne verolle kirjautumista varten. Siellä oli ihmisiä, jotka olivat helpottuneita saatuaan majapaikan. Ja niitä, jotka epätoivoisesti etsivät paikkaa, minne päästä lepäämään. Kihlapari, Maria ja Joosefkin etsivät majapaikkaa. Majatalosta sitä ei löytynyt. Taisivat sukulaispaikatkin olla jo täynnä. Huomasiko kukaan Mariaa ja Joosefia, näkikö kukaan heidän huoltaan lähestyvästä syntymästä? Raskaana oleva Maria oli kaiken kylän ehkä sekasortoisenkin touhun keskellä. Ympärillä oli hyörinää ja hälinää. Kaiken sen keskellä syntyy maailman Vapahtaja.
Hän syntyy eläinsuojaan, vaatimattomiin oloihin. Eläimet todistavat syntymän hetkeä. Tällaisen Vapahtajan ja kuninkaan luokse on helppo tulla. Kukaan ei ole liian halpa-arvoinen. Siitä kertoo myös se, että joulun ilosanoma kerrottiin ensimmäisenä muiden väheksymille paimenille. Ja oikein enkelikuoron vahvistamana! Tällaisen Vapahtajan luokse meidänkin on helppo mennä.

Joulua ei ole peruttu. Meillekin joulu tulee. Vaikka joulu ei tapahdu niin kuin olemme tottuneet ja toivoneet, se tapahtuu ihmismielissä ja sydämissä. Betlehemin eläinsuojaan syntynyt Vapahtaja syntyy meidän joulua odottavien sydämiin, ulkoisista olosuhteista huolimatta. Tänäkin jouluna Vapahtajan seimen äärellä kohtaavat niin mahtavat kuin köyhätkin. Jeesus Kristus on kanssamme arjen touhussa ja sydämen joulussa.

Vapahtajan siunaamaa sydämen joulua Sinulle!

Hilveliisa Ukkonen
vs. kirkkoherra

p hilveliisa paakkari