Kirkkoherralta

Kirkkoherralta 5/2020: Sanat luovat todellisuutta

hilveliisa ukkonen kirkkoherra
Tätä syksyä ajatellessani mielessäni on sellaisia sanoja kuin muutos, nopeat ratkaisut, sopeutuminen, joustaminen, epävarmuus… Joku toinen voisi kuvata tätä syksyä vaikka sanoilla yksinäisyys, kontaktien vähyys, pysähtyneisyys, pelko. Jokaisella meillä on omat sanamme.

Olen kuullut sanonnan, että sanat luovat todellisuutta. Se, millaista puhetta pidämme yllä, vaikuttaa ajatteluumme ja kokemukseemme. Painammeko toisia alas voidaksemme itse loistaa? Hyväksymmekö hiljaa kiusaamisen? Vai rohkaisemmeko kompuroivia nousemaan jälleen? Koetamme poistaa epäoikeudenmukaisuutta?

Sanoilla ja sanalla luominen viittaa Raamatun ensimmäisiin jakeisiin. Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Jumala sanoi, ja tapahtui niin. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä. Hyvillä sanoilla luomme hyvää todellisuutta, vaikka emme voi pyyhkiä pois vastoinkäymisiä, sairautta, koronaakaan.

Monet elämän tuomat haasteet ja tilanteet ovat sellaisia, jotka joudumme hyväksymään sellaisina kuin ne nyt kohdallamme ovat. Jokainen onni, ilo, vastoinkäyminen, suru on osa omaa ainutkertaista elämäämme Jumalan luomana ja Jumalan luomassa maailmassa. Englannin kielellä on sanonta: ”Count your blessings” - laske siunauksesi. Vastoinkäymistenkin keskellä voimme kiittää Jumalaa hyvästä, mitä elämässämme on.

Voimme olla omilla sanoillamme luomassa hyvää todellisuutta omaan elämäämme ja ympäristöömme. Olkoon se vaikka pieni iloinen tervehdys naapurille, auttava käsi apua tarvitsevalle, lohduttava sana murheiselle. Seurakuntamme Hyvä teko tarttuu -hankkeessa on tehty nettisivulle Hyvän mielen somejulkaisuja. Niitä on luettu lukuisia kertoja. Uskon, että ne ovat rohkaisseet monia omien ja läheisten vaikeiden tilanteiden keskellä. Hyvillä sanoilla luomme hyvää todellisuutta ja olemme mukana Jumalan hyvässä luomistyössä. Luodaan yhdessä hyvää!

Hilveliisa Ukkonen
vs. kirkkoherra