Ruudun takaa!
Papin päästä

Papin päästä 5/2020: Ruudun takaa!

Olen tehnyt lupauksen. En lue netistä, enkä nettilehdistä toistaiseksi omaa mieltäni kuohuttavista asioista. Minulle eivät sovi ristiriidat, eikä repivät otsikot. Tunteisiin kohdistuva mediapaastoni on voimassa toistaiseksi. Aion silti edelleen jatkaa sisällön tuottamista seurakunnan viestimissä.

Keväällä päätin tehdä uhkayrityksen ja kuvata oman videon. Koska kokoontumisia rajoitettiin, yritin päästä ihmisten kotiin netin kautta. Rajasin toimintani koskemaan vain haukivuorelaisia, koska laatu ei ehkä riittäisi pidemmälle. Nettimaail-massa rajoja ei kuitenkaan tunneta. Jotkut kaupunkilaisetkin katsoivat.

Tykkäysten lisäksi seurasin, moniko katsoo tai kommentoi videoita. Moni kotiinsa ”vangittu” ikäihminen käyttää tietokonetta, WhatsAppia ja muita viestimiä. Samalla huomasin, että tuomiokirkon nettikirkoille YouTubessa oli tilausta. Työtoverit tekivät hienoja digiloikkia. Siksi pyydän nöyrästi, että palvelukodeissa ja asumisyksiköissä älytelkkarit ja tabletit viritetään myös paikallisseurakunnan terveisille ja kirkonmenoihin. Vaikka kaikki eivät jaksa ruutua tuijottaa!

Kuvan kanssa toimiminen on haastavaa. Ulkoiset seikat vaikuttuvat sanoman esillä pitämiseen. Aika on rajattu. Laatuongelmia ilmenee. Tämä ei sovi täydellisyyden tavoittelijoille, eikä narsismiin taipuvaiselle. Aitoudella pääsee kuitenkin pitkälle. Itse olen tehnyt juttuja yksin, luonnossa ja ihmisten parissa. Haukivuoren alueseurakunnan Facebook on avoin ja kenen tahansa katseltavissa turvallisessa tilassa. Kuka tahansa voi avata ruudun pelkäämättä tulevansa leimatuksi. ”Kenenkään ei tarvitse tietää, että seurasin papin juttuja”. Jos asia ei kiinnosta tai koen sisällön ”tuputtamiseksi”, sivun voi aina vaihtaa. Kanavasurffailun olemme oppineet jo television äärellä.

Mitä jää lopulta käteen nettikirkoista ja blogeista? Paljonkin. Harva vaikkapa tuomiokirkon kävijöistä on katsonut yhtä tarkasti kuoriosan lasimaalausta, papin liturgisia eleitä tai muusikoiden musisointia. Ruutu tuo lähelle yksityiskohtia, jotka kirkon takapenkillä jäävät helposti huomaamatta. Naapurin vilkuilun sijaan ruutu voi tuoda näkyviin myös pyhän tekstit. Usko syntyy Sanasta, joka älylaitteella voi kuulua varsin hyvin.

Rohkeasti vaan ruudun äärelle odottamaan seuraavaa mielenkiintoista lähetystä. Tai ei ehkä niin. Siellä on kaikki nähtävissä silloin, kun se sinulle parhaiten sopii! Jumala on varannut meille muutakin kuin vain katsojan osan. Jokunen seurakuntalainen lisää mahtuisi hyvin toteuttajien joukkoon. Nettikirkko voi olla väsyneelle keidas, johon ei tarvitse lähteä, mutta josta voi virkistyä. Kunhan vain jossain vaiheessa muistamme ja uskallamme taas kömpiä ihmisten ilmoille.

Aika on paha, mutta lähimmäiselleen voi aina osoittaa hyvyyttä.

Markku Liukkonen
aluekappalainen