Mikkelinpäivänä kirkossa puhuttiin enkeleistä
Mikkelinpäivänä kirkossa puhuttiin enkeleistä
Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka toi tervehdyksen Mikkelinpäivään.

Mikkelinpäivänä kirkossa puhuttiin enkeleistä

Mikkelinpäivä kuten Mikkelin kaupunkikin ovat saaneet nimensä arkkienkeli Mikaelilta. Enkelit kuvataan Raamatussa Jumalan viestinviejinä.

Sunnuntaina 4.10. Mikkelin tuomiokirkossa vietettiin Mikkelinpäivän sanajumalanpalvelusta. Palveluryhmänä toimi Mikkelin kaupunginhallituksen jäseniä. Liturgina oli kappalainen Jyrki Koivikko. Jumalanpalveluksen ohessa kuultiin puheita maakunnasta, kun Maakuntaliiton johtaja Pentti Mäkinen ja Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka toivat omat tervehdyksensä.

Saarnassaan Koivikko kertoi, että ylienkeli Mikael kuvataan taiteessa usein soturienkelinä: toisessa kädessään taistelun tauottua alas laskettu miekka ja toisessa kädessään taistelun voittoa kuvaava pasuuna. Jalkojensa juuressa hänellä on kukistettu ja voitettu kuolemaa, pahuutta ja saatanaa kuvaava lohikäärme. Näin hänet myös kuvataan myös islamilaisen Koraanin 2. suurassa. Danielin kirjan tekstiin turvautuen myös juutalainen kansa on rukoillut Jumalaa lähettämään Mikaelin avuksi ja suojelijaksi. Mikael symbolisoi Jumalan huolenpitoa vaivassa ja vastoinkäymisissä. Hän on kärsivien ja heikkojen puolella.

Kirsi Torikka totesi puheessaan, että kirkolliset juhlat ovat seurakuntalaiselle ja kaupungeille tärkeitä niin niiden hengellisen sisällön kuin niiden kulttuurimerkityksensä tähden.

”Samassa lasimaalauksessa on kuvattuna niin arkkienkeli Mikael kuin Olavinlinna.”

- Meille savonlinnalaisille erityisen tärkeä päivä on myös 29. heinäkuuta vietettävä Pyhän Olavin päivä. Tuo päivä on saanut nimensä vuonna 1030 Stiklestadin taistelussa kuolleen Norjan ensimmäisen kristityn kuninkaan – Olavin - muistoksi. Muistopäivien vieton juuret palautuvat aina keskiajan roomalaiskatoliseen pyhimyskalenteriin asti kuten myös tänään Mikkelin päivän vietto.

- On ilahduttavaa nähdä, että täällä Mikkelin hiippakunnan pääkirkossa samassa lasimaalauksessa on kuvattuna niin arkkienkeli Mikael kuin Olavinlinna. Se muistuttaa meitä erityisestä yhteydestä ja yhteistyöstä. Harvalla kaupungilla on omaa nimikkopyhää kirkkokalenterissa käytössään ja halutessaan hyödynnettävissä.

Omassa puheenvuorossaan maakuntajohtaja Pentti Mäkinen maalaili:

- Yhteinen historia syntyy yhteisistä kokemuksista ja traditioista. Mikkelinpäivä on hieno perinne, joka vaalii tämän kaupungin historiaa. Yhteinen historia ja yhteiset tarinat vaikuttavat keskeisesti siihen, mikä meistä tuntuu kodilta ja omalta paikkakunnalta.

- Seurakunnalla on tänään tärkeä tehtävä vahvistaa ihmisten keskinäistä yhteyttä. Mahdollisuus sitoutua useisiin paikkoihin antaa meille tilaisuuden tuntea kodiksemme useita paikkoja samanaikaisesti. Monipaikkainen elämä laventaa ja luo uusia ulottuvuuksia luoda identiteettiämme.

- Urut ovat erottamaton osa suomalaisten seurakuntien perinnettä. Minulle tärkeä yhteys Mikkelin tuomiokirkkoon on isäni, joka oli rakentamassa tämän kirkon urkuja. Aina kun kuuntelen näiden urkujen soittoa, muistan myös edesmennyttä isääni. Toivotan hyvää kirkkopyhää kaikille!

Lue tilaisuuden puheenvuorot ja saarna kotisivuiltamme mikkelintuomiokirkkoseurakunta.fi