Älä jää erotilanteessa yksin
Älä jää erotilanteessa yksin
Eron ensiapupisteellä on tavattavissa työntekijöitä Mikkelin perheneuvosta, Viola ry:stä sekä Perheasiain neuvottelukeskuksesta. Kuvassa Henna Ikävalko (vas.), Sanna Poikonen, Eija Torniainen, Hanna-Liisa Koistinen-Purps sekä Tiina Kainulainen (edessä).

Älä jää erotilanteessa yksin

Eron ensiapupiste avautui lokakuun puolivälissä. Pisteellä saa keskusteluapua ja neuvontaa.

Lokakuun 14. päivä kohtaamispaikka Kopassa avautunut Eron ensiapupiste on matalan kynnyksen paikka, jonne voi tulla, kun eroasiat mietityttävät. Paikka on tarkoitettu heille, jotka harkitsevat eroa tai ovat juuri eroamassa. Paikan päälle voi tulla myös silloin, kun erosta on kulunut jo pidemmän aikaa. Paikalle voi tulla yksin tai kumppanin kanssa ja asioida voi halutessaan myös anonyymisti.

Kyseessä on eri verkostotoimijoiden yhteistyössä toteuttama eroauttamisen toiminta, jossa kävijöitä auttavat eroasioiden parissa työskentelevät henkilöt. Eron ensiapupiste on turvallinen paikka, jossa voi keskustella kaikesta eroon liittyvästä. Henkilö ohjataan tarvittaessa eteenpäin. Tarjolla on keskusteluapua ja tukea.

- Parisuhteeseen liittyy koko lähipiiri. Pisteelle voi tulla esimerkiksi isovanhempi tai ystävä, joka on huolissaan perheen tilanteesta. Jos ei tiedä, mistä saa apua eroasioihin, voi aina tulla tänne, neuvoo Henna Ikävalko Mikkelin perheneuvosta.

”Matalan kynnyksen palveluille on tarvetta.”

- Autamme ihmistä tai pariskuntaa miettimään keskustelemalla, miten lähteä eteenpäin. Varhaisen tuen merkitys voi olla suuri esimerkiksi eron harkintavaiheessa. Suunta voi vielä siinä vaiheessa kääntyä. Apua kannattaa hakea ajoissa, muistuttaa Sanna Poikonen Viola ry:n Kuka huomaa mut? -hankkeesta.

Myös etänä autetaan

Eron ensiapupisteen toiminta on lähtenyt liikkeelle eroauttamisen kehittämisen tarpeesta paikallisesti.

- Perhekeskustoiminnan valtakunnallisten linjausten yksi painopiste on eroauttaminen. Mikkelissä on tarvetta matalan kynnyksen palveluille. Perheet itse ovat tuoneet tarvetta esille, kertoo Tiina Kainulainen myös Kuka huomaa mut? -hankkeesta.

Poikonen ja Kainulainen vetävät Etelä-Savon maakunnan alueella Viola ry:n hallinnoimaa Kuka huomaa mut?-hanketta. Hankkeen tavoitteena on luoda lapsen hyvinvointia ja osallisuutta vahvistava eroauttamisen toimintamalli Etelä-Savon alueelle.

- Eron ensiapupiste on osa hankettamme. Meidän roolimme Eron ensiapupisteen toiminnassa on tukea toiminnan käynnistymistä sekä pilotoida etätapaamisten järjestäminen. Etätapaamiseen pääsee liittymään Kuka huomaa mut? -hankkeen nettisivun alareunassa näkyvän painikkeen kautta samaan aikaan, kun eron ensiapupiste on avoinna, kertovat naiset yhdessä.

eron ensiapu
Eron ensiapupisteen päivystys parillisten viikkojen keskiviikkoisin klo 16-18 jatkuen 9.12. saakka avoimessa kohtaamispaikka Kopassa pääkirjastolla, Raatihuoneenkatu 6. Käynti kirjaston pääovista. Toiminta jatkuu tammikuussa 13.1. alkaen.

Toiminnassa mukana: Essote, Mikkelin Perheneuvo, Viola ry ja Perheasiain neuvottelukeskus. Lisätietoja Eron ensiapupisteestä saat Mikkelin Perheneuvon puhelimesta 040 129 4818. (ma klo 13-15, ke klo 16-18, pe klo 8-10).