Hengellinen elämä, Tuomiorovastilta

Konservatiivi – Liberaali

Meillä ihmisillä on tarve luokitella asioita ymmärtääksemme niitä paremmin. Asioiden yleistäminen ja luokittelu voi olla kuitenkin liian yksinkertaista asian oikean ymmärtämisen kannalta. Hyvä esimerkki tästä on ihmisten luokittelu konservatiiveihin ja liberaaleihin. Kumpi mielestäsi koet olevasi? Ehkä heitäkin löytyy, joille vastaus on selvän yksinkertainen.

Luulen kuitenkin, että suurin osa meistä haluaa tarkastella yksittäisiä asioita tällä akselilla konservatiivi – liberaali. Ja näitä kysymyksiähän ovat mm. mielipide samaa sukupuolta olevien kirkollisesta avioliittoon vihkimisestä, sateenkaari-ihmisten asema seurakunnan toiminnassa, raamatuntulkinta naispappeudesta ja homoseksuaalisuudesta.

Tällaisia yksittäisiä asioita on varmasti paljon muitakin, joiden kohdalla mietimme omaa asennoitumistamme. Luetellut asiat ovat jo pitkään olleet jakolinja kirkossa.

Omaan asenteeseeni näitä asioita kohtaan vaikuttaa se, miten Jeesus olisi näihin asioihin suhtautunut. Mieluiten tulkitsen Raamattua ja sen meille jättämää elämisen esimerkkiä Jeesuksen näkökulmasta. Mielestäni Jeesus oli oman aikansa liberaali.

Patriarkaalisessa yhteiskunnassa Jeesus herätti lainkuuliaisissa juutalaisissa hämmennystä. Hän osoitti lasten ja naisten arvon, mikä herätti paheksuntaa. Hän meni lähelle sairaita, syrjittyjä ja halveksittuja. Synnistä syyttäviä hän käski tiputtamaan kivet käsistä, ja samalla he tunsivat olevansa itsekin syntisiä.

Mitä Jeesus siis tekisi tänään? Eikö hän käskisi meitä lopettamaan syntiseksi syyttelyn. Jeesukselle kaikki ihmiset olivat tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia. Ratkaisevaa on, miten me suhtaudumme Jeesukseen, kaikkivaltiaaseen Jumalaan ja lähimmäisiimme. Jeesus kehottaa meitä tänäänkin näin:

”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi.”

Tuomiorovasti Arja Huuskonen

Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”

Arja Huuskonen
Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti

Julkaistu: Polku 1/2022