Hengellinen elämä, Lapset

Kasteen lahja

Lapsi syntyy Jumalan tuoksu hiuksissaan.
Lapsi syntyy Jumalan katse silmissään.
Lapsi syntyy Jumalan rakkaus käsissään.
Lapsi syntyy Jumalan lupaus sielussaan.
Sinä olet minun. En koskaan hylkää sinua.

Silloin tällöin fiilistelen lasteni vauvakirjojen ääressä, hämmästelen kasvua, elämän ihmettä ja sitä kuinka nopeasti aika kuluu. Kirjoihin on koottu tärkeitä tapahtumia, kirjoitettu ylös muistoja ja sattumuksia.

Lastemme vauvakirjoissa on jokunen valokuva ja muita muistoja, kuten pieniä hiustupsuja. Pienellä vauvalla on ihan erityinen tuoksu, saatko kiinni mitä tarkoitan? Sekö saa aikaan läheisten halun pitää huolta ja rakastaa? Raamatussa kuvataan, että me ihmiset olemme Jeesuksen tuoksu, saamme levittää tätä tuoksua ympärillemme. Sillä se tuoksu ei allergisoi tuoksuyliherkkääkään, vaan on hyväksi kaikille. Se on rakkauden levittämistä, huolenpitoa lähimmäisistämme.

Kastejuhlalle on vauvakirjassa oma sivu, sivulla on valokuva hetkestä, jossa oli jotain erityisen kaunista – pyhää. Tunnelma oli koskettava, koko lähipiiri toivottamassa pienokaisen tervetulleeksi omalle paikalleen sukupolvien ketjussa. Kaste on lahja, joka kantaa ihmistä läpi elämän. Mitä se tarkoittaa? Oletko joskus kokeillut kellua vedessä? Vesi kannattelee silloin, kun olet aivan rentona ja luotat, että pysyt pinnalla. Samalla tavalla kastetut saavat luottaa, että kaikenlaisissa elämäntilanteissa Jumala kantaa, kun jäämme Hänen varaansa. Hän antaa voimaa ja on kanssamme.

Tämän vuoden alusta jokainen Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kastelapsi saa oman nimikkopuun Afrikkaan, paikallisten lasten elämän edellytysten parantamiseksi. Seurakunta on hänen kasteensa kunniaksi hankkinut puuntaimen, joka Suomen Lähetysseuran toimesta istutetaan. Tämän lisäksi seurakunnassamme jatketaan jo aiemmin aloitettua perinnettä ja kastetut saavat oman nimikoidun lehden kirkoissamme olevaan kastepuuhun.

Siunausvilkutuksin
Hanne Keijonen
lasten pappi