Diakonia, Seurakuntatyö, Uutiset

Juhlavuosi – diakoniatyötä 150 vuotta

Diakonian ruokajako Ristiinassa kesäkuussa 2022

Ruokajako Ristiinassa kesäkuussa. Eeva Halinen, Taru Rantalainen ja Birgitta Siiskonen kasaavat ruokakasseja. Hävikkiruokajako toteutetaan yhteistyössä Mikkelin ja Ristiinan kauppojen, ViaDia ry:n ja seurakunnan kanssa.

Diakonia juhlii 150 vuoden merkkipaalua syyskuussa. Työtä tehdään monin eri tavoin. Velvollisuus ja tarve auttaa hätää kärsiviä perustuu evankelis-luterilaisen kirkon sanomaan.

Diakonian viranhaltijoiden kohtaama hätä on monimuotoista. Ahdingon syynä voi olla esimerkiksi sairaus, suru, yksinäisyys, taloudelliset vaikeudet, päihteiden väärinkäyttö ja väkivalta. Auttamistyössä pyritään poistamaan akuutti hätä ja purkamaan solmussa olevaa elämäntilannetta.

– Pyrimme yhdessä autettavan kanssa löytämään ratkaisuja, jotka toimisivat hänen kohdallaan. Tarvittaessa ohjaamme heitä eteenpäin. Esimerkiksi yksinäisyydestä kärsiviä autamme löytämään yhteisöllisiä ryhmiä. Taloudellisten asioiden kanssa kamppailevia ohjaamme viranomaispalvelujen äärelle. Ihmiset eivät tiedä, mistä apua voi löytää, toteaa diakonissa Hannele Salo.

Elämäntilanteen kohentamiseen tähtäävät tukikeskustelut ovat auttamistyön ytimessä.

– Työ on ihmisten asioiden äärelle pysähtymistä. Onnistumisen tunnetta tuottaa se, jos näen, että ihminen on voimaantunut.

Diakonissa Hannele Salo keskustelemassa Mikkelin torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Kaija Ahosen kanssa.
Seurakunnan työntekijät päivystävät kesätorstaisin Mikkelin torilla. Diakonissa Hannele Salo keskustelemassa Mikkelin torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Kaija Ahosen kanssa.


Diakoni Taru Rantalainen kertoo, että taloudellisten vaikeuksien kanssa kamppailevia ihmisiä tulee nykyisin työssä vastaan aiempaa enemmän. Kirkon taloudellisen avun edellytyksenä on, että kaikki yhteiskunnan tarjoamat tuet on haettu. Se on kriisiluonteista apua esimerkiksi ruoka- ja hygieniatarvikkeiden hankkimiseksi.

– Sosiaalitoimen tukien siirryttyä sähköisesti Kelasta haettaviksi apua tarvitsevat eivät enää kohtaa asiakastyöntekijöitä. Elämäntilanteeseen liittyvät keskustelut jäävät käymättä.

Vähävaraisille suunnattu ruoka-apu on yksi seurakunnan käytännön auttamismuodoista. Soppatiistait ovat saaneet säännöllisen jalansijan seurakunnan toiminnassa. Omalta osaltaan ne lisäävät yhteisöllisyyttä, kun kokoonnutaan yhteisen aterian ääreen.

– Ihmiskohtaloita yhdistävä tekijä on syyllisyys ja häpeän tunne. Vaikea elämäntilanne voi johtua monesta syystä, kuten avioerosta, sairaudesta tai vaikkapa työpaikan menetyksestä. Vaikeudet, joiden kanssa ihmiset kamppailevat, voivat johtua itsestä riippumattomista syistä. Elämä tuo itse kullekin monenlaisia haasteita.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa on yksitoista diakoniatyöntekijää, joiden tehtäväkentät eroavat toisistaan erikoisalojen, kuten vanhustyön, diakonisen perhetyön, mielenterveystyön, sururyhmien ja vammaistyön vuoksi.

– Kaikilla diakonian työntekijöillä on hyvin erilainen työnkuva, johon vaikuttavat myös eri alueet, toteaa Rantalainen.

– Koskettavinta työssä on se, että autettavana voisin olla vallan hyvin itsekin. Nämä asiat, mitä ihmisille tapahtuu, voivat tapahtua ihan kenelle tahansa, hän pohtii.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Katso video diakonian ruokajaosta Ristiinassa

Vapaaehtoistyo.fi-verkkosivuston kautta voi ilmoittautua vaikkapa ulkoiluttamaan vanhuksia riksapyörällä kesäaikaan. Riksapyörän ohjaimissa diakoni Pasi Salomaa.