Tuomiorovastilta

Hyvä strategia, seurakuntavaalit ja seurakuntaliitos

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan uusi, uunituore vuoteen 2026 ulottuva strategia on valmistunut. Elämäsi seurakunta -strategia on hyvä kattaen kaikki elämäntilanteet ja ihmiselämän koko elinkaaren. Strategian tekoprosessi oli järjestelmällinen ja mielekäs. Työstäminen kesti vajaan vuoden.

Lähdimme liikkeelle työntekijöistä. Seuraavaksi strategiasuunnitteluun tulivat mukaan alueneuvostot ja seurakuntalaisille tehtiin kysely. Luottamushenkilöt ja seurakunnan työntekijät kokoontuivat yhteen miettimään napakasti koottua strategian tiivistelmää sekä seurakunnan slogania.

Olen ylpeä seurakunnastamme. Erityisen ylpeä olen työntekijöistämme. Ja luottamushenkilöistä. Ja sinusta hyvä seurakuntalainen! Teemme yhdessä parhaamme, että hyvä seurakuntamme olisi juuri sinun elämäsi seurakunta.
Seurakuntamme keskittyy olennaiseen, on suvaitseva, näkyvä ja kuuluva, yhteistyötä tekevä ja kehittyvä. Arvomme ovat usko, toivo ja rakkaus.

Seurakuntamme on kaikille avoin armon yhteisö. Tehtävämme on kutsua ihmisiä Jumalan yhteyteen ja rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta.
Strategian toteutumista seurataan puolivuosittain. Toimintasuunnitelmat tulevat pohjautumaan uuteen strategiaan, ja toteutunutta toimintaa peilataan siihen.

Olen innostunut seurakuntamme kehityksestä. Nyt kehityskykyisyyteen kiinnitetään eri tavalla huomiota myös rekrytoitaessa uusia työntekijöitä. Seurakunnat ovat alusta alkaen olleet liikkeellä olevia ja erilaisiin muutoksiin reagoivia. Muutokset seurakunnissa tapahtuvat kuitenkin yleensä hitaasti. Henkilöillä on suuri merkitys. Niin työntekijöillä, luottamushenkilöillä, kuin sinulla hyvä seurakuntalainen. Millaisen haluat seurakuntasi olevan?

Asetu ehdokkaaksi syksyn seurakuntavaaleihin

Meneillään on seurakuntavaalien ehdokasasettelu. Jos sinulla on kipinä ja kutina seurakunnan päätöksentekoon, niin älä jää miettimään. Voit vaikka olla yhteydessä nykyisiin luottamushenkilöihin ja kysyä neuvoa, miten edetä.
Ehdokaslistoja perustavat valitsijayhdistykset, joiden taustalla voi olla herätysliike, poliittinen puolue, teema tai ajatusmaailma. Voit myös perustaa oman valitsijayhdistyksen, jos et löydä sopivaa. Siihen tarvitaan vähintään kymmenen seurakunnassa äänioikeutettua jäsentä.

Ehdokkaaksi voit asettua, jos olet konfirmoitu seurakunnan jäsen ja olet täyttänyt 18 vuotta viimeistään 20.11.2022. Olet myös seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022.

Sinun on annettava kirjallinen suostumuksesi ehdokkaaksi asettumisesta, et ole vajaavaltainen ja olet kristillisestä vakaumuksestasi tunnettu. Viimeisin tarkoittaa, että kuuluu kirkkoon ja on sitoutunut rakentamaan yhteisön tulevaisuutta.
Käytännössä vakaumusta ei tutkita. Kristillinen vakaumus ilmenee kullakin ihmisellä omalla tavallaan. Ehdokkaiksi tarvitaan kaikenikäisiä, eri tavoin ajattelevia seurakuntalaisia. Ehdokasasettelu päättyy 15.9. Hyvät ohjeet löytyvät sivuilta Seurakuntavaalit.fi.

Marraskuussa äänestetään

Toivon kovasti, että käyt vaikuttamassa omalla äänelläsi, mihin suuntaan haluat seurakunnan liikkuvan. Äänestykseen on vielä aikaa. Ennakkoäänestys on 8.–12.11. monessa eri äänestyspisteessä. Varsinainen vaalipäivä on 20.11. tuomiokirkossa.
Äänestää voit, jos olet täyttänyt 16 vuotta viimeistään 20.11.2022. Rippikoulua ja konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, jäsenyys riittää.

Puumala mukaan seurakuntavaaleihin

Uusia seurakunnan jäseniä tulee ensi vuoden alusta olemaan noin 1700 henkilöä lisää. Puumalan seurakuntalaiset äänestävät seurakuntavaaleissa tänä vuonna yhdessä Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Puumalasta tulee ensi vuoden alussa uusi alueseurakunta tuomiokirkkoseurakuntaan. Luottamushenkilöt ovat yhteisymmärryksessä sopineet, että Puumalasta tulee alueneuvoston edustaja kirkkoneuvostoon.

Alustavia liitosneuvotteluja on käyty hyvässä hengessä, ja uskon tuon hyvän hengen jatkuvan myös liitoksen tapahduttua. Puumalan seurakuntalaisten kuuleminen järjestettiin Puumalan kirkossa toukokuun puolivälissä. Samana päivänä neuvoteltiin eri työalojen työntekijätilanteista ja käytännön toiminnoista. Puumalan aluekappalaisen virkaa perustetaan parhaillaan.

Tuleva seurakuntaliitos sopii hyvin strategiaamme ja päinvastoin. Strategiamme sopii hyvin myös Puumalan alueseurakuntaan. Sillä ”arvostamme ja vahvistamme alueidemme omaleimaisuutta ja yhteisöllisyyden merkitystä”. Strategia on hyvä. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta on elämäsi seurakunta. Seurakuntavaalista tulee hyvä. Ja Puumala on arvostettu, omaleimainen ja yhteisöllinen tuleva alueseurakuntamme.

Arja Huuskonen
Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan
kirkkoherra, tuomiorovasti