Kulttuuri, Uutiset

Aarrejahtia, opastusta ja hiljentymistä

Kirkon oppaat esittelevät Mikkelin tuomiokirkkoa kesäisin.

Kirkon oppaat ovat paikalla Mikkelin tuomiokirkossa tänä kesänä poikkeuksellisen pitkään, 28.8. saakka.

– Kävijöitä on ollut lähes 200 päivittäin, välillä enemmänkin. Koko kesän kävijämäärä on noin 10 000, kertoo kirkon oppaana kesätöitä tekevä Aino Loikkanen, 21 v.

Tällä viikolla tuomiokirkko tarjoaa jännitystä perheen pienemmille. Seurakunnan tiedotus on ideoinut tuomiokirkkoon aarrejahdin.

– Toki muutkin kuin lapset voivat osallistua aarrejahtiin. Tosin palkintopussien sisältö sopii parhaiten pienimmille.

Aino Loikkanen kertoo, että tuomiokirkossa on tällä viikolla meneillään aarrejahti, joka on suunnattu erityisesti perheiden pienimmille.

Oman hienon kokemuksensa oppaan työhön ovat tarjonneet kirkossa järjestetyt jumalanpalvelukset, konsertit ja häät.

– Toiveenani on, että saisin olla mukana seuraamassa myös kastetta. Sellaista ei ole vielä tänä aikana ollut.

Kirkossa vierailee kaikenikäisiä. Aikuisia kiinnostaa erityisesti kirkon arkkitehtuuri ja kirkkotaide.

– Lasimaalauksien ja alttaritaulun tekijöistä kysellään paljon, myös kirkon ikä kiinnostaa kävijöitä.

Loikkanen kertoo, että kirkon oppaan työ vaatii jonkin verran ihmisten lukutaitoa. Osa kävijöistä haluaa tulla kirkkoon hiljentymään.

– Kirkon oppaalta vaadittavia muita ominaisuuksia ovat rauhallisuus ja sosiaalisuus. Englannin kieltä olen tarvinnut jonkin verran. Saksalaisiakin on käynyt.

Aino Loikkanen on vaikuttunut kirkon kattokruunuista ja korkean tilan tuomasta avaruudesta.

Kirkkoon liittyvien kysymysten lisäksi opas on törmännyt myös muihin, matkailuaiheisiin kysymyksiin. Tällöin hän on ohjeistanut ihmisiä kääntymään matkailuneuvonnan puoleen.

Loikkanen on syntynyt Mikkelissä, mutta asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Kuopiossa. Syksyllä hän muuttaa Jyväskylään opiskelemaan kauppatieteitä. Mikkeli on ollut hänelle mieluisa välietappi.

– Pääsykokeisiin lukemisen lomassa huomasin työpaikkailmoituksen kirkon oppaista. Ilmoitus herätti mielenkiintoni, hän kertoo päätymisestään kirkon oppaan työhön.

Kirkon oppaina on toiminut yhteensä neljä nuorta tänä kesänä. Kesä on jaettu puoliksi siten, että kesäkuusta heinäkuun puoliväliin saakka työskentelivät kaksi ensimmäistä nuorta: Lotta Laurikainen ja Sakari Kaukonen. Aino Loikkanen ja Mikael Lehtinen ovat oppaina heinäkuun puolivälistä elokuun loppupuolelle saakka.

Mikael Lehtinen, 21 v., opiskelee XAMK:ssa yhteisöpedagogiksi. Kirkon oppaan työssä hän pitää erityisesti ihmisten tapaamisesta. Myös Lehtinen vahvistaa, että kielitaidolle on ollut käyttöä oppaan työssä.

Kirkon oppaat esittelevät Mikkelin tuomiokirkkoa kesäisin.
Mikael Lehtinen toimii toisena kirkon oppaana Aino Loikkasen kanssa heinäkuun puolivälistä elokuun loppupuolelle.

Pyhiinvaellus kirkossa

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta kutsuu arjen pyhiinvaellukselle tuomiokirkkoon. Reseptinä on itsenä kuunteleminen ja erilaiset aistihavainnot tilassa. Kirkko tarjoaa paitsi elämyksiä kaikille aisteille, myös katsauksen kulttuuriimme.

Kastepuun äärellä voi katsella seurakuntaan kastettujen nimiä ja miettiä vuosikymmenien kiitoa niin taakse- kuin eteenpäinkin. Penkeillä istuessa voi sulkea silmänsä, kuunnella kirkon ääniä ja tunnustella penkkiä. Samalla voi miettiä kaikkia aiempia sukupolvia, jotka ovat istuneet penkeillä kirkon rakentamisesta 1896–1897 saakka. Kirkkoon mahtuu 1200 ihmistä kerrallaan, ennen muinoin istumapaikkoja oli jopa 1400.

Lasimaalaukset ja alttaritaulu Mikkelin tuomiokirkossa.

Antti Salmenlinnan lasimaalaukset vuodelta 1955 tarjoavat väriloistoa ja yksityiskohtia tarkasteltavaksi. Vasemmanpuoleisessa lasimaalauksessa on kuvattuna muun muassa piispa Mikael Agricola ja näkymät Viipurin kaupungista, Käkisalmen linnasta ja Sortavalan luterilainen kirkko. Oikeanpuoleisessa alttaritaulussa on kuvattu muun muassa kaupungin nimikkopyhimys arkkienkeli Mikael, Olavinlinna ja Mikkelin keskiaikainen kivisakasti.

Alttaritaulu ”Jeesus ristillä” on Pekka Halosen vuonna 1899 maalaama.

Pyhiinvaelluksella voit hakeutua kirkossa juuri siihen paikkaan, joka kutsuu sinua eniten.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare